[Eski] Bilgisayar Fan'ı gürültü oranları hakkında.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

maniac_4141

Yeni üye
İyi günler arkadaşlar.

Konuyu yanlış yere açtıysam veya aynı başlık çoktan açılmışsa, dikkatsizliğim için özür diliyorum..

Sorum şu olacak. Diyelim ki iki tane ses kaynağı var. Biri 17dba gürültü çıkarıyor, biri 10dba gürültü çıkarıyor. Bizim duyduğumuz maksimum gürültü oranı nedir?

Soruda hata var yada ben anlayamadım dB (a) yı bilmiyorum sanırım Spl cinsinden bahsediyorsun insanın acı sınırı sanırım 115 dB Spl di.

spl'yi bilmiyorum da, "a" harfini başka birşey zannederek koymuşum. :D

yani dediğin gibi soruda yanlış var. :lol:

Düzeltiyorum:
Diyelim ki iki tane ses kaynağı var. Biri 17db gürültü çıkarıyor, biri 10db gürültü çıkarıyor. Bizim duyduğumuz maksimum gürültü oranı nedir?

Yani 10 dB ile 17 dB birbirinden ayırt edebiliyoruz algılayabileceğimiz en küçük farkı mı soruyorsun hala anlamadım :)

İnsan kulağı bu konuda yeterince hassas 1dB artışı ayırt edebilirsin kulak görevini yerine getiriyor sonuçta duyum birazda sinyalleri beynin algılamasıyla alakalı.

Duyumda phon eğrileride önemli bir husus 60 dB SPL 500 Hz ile yine 60dB SPL 50 Hz i aynı şiddet seviyesinde algılamıyor insan kulağı.(Bu kısmı biyolojik)

Detaylı olarak okumadım zira vakit çok geç oldu fakat göz gezdirdiğim kadarıyla hatalı birşey yazmıyor burayı bir oku.

http://www.tiyatronline.com/mutisik106.htm

Bak sırf senin için google dan arayıp buldum bu saatte yazılar biraz küçük ama mutlaka oku kafana takılan birşey olursa sorarsın yine ders notlarıma bakarım. :D

Soru yanlış bölümde gibi ama moderatörler düzeltecektir.

İlk olarak dBA, desibel değerlerinin "A-Weighting" denilen bir ağırlıklama işleminden geçirilmiş halidir. Bu ağırlıklama, bir gürültüyü, insan kulağının algısına göre basitçe bir filtreden geçirererk elde edilir.

A ağırlıklaması, insanda daha çok konuşmanın anlaşılabilrliğini etkileyen 500 Hz, 1000 Hz civarını yükseltirken, 1000 Hz 'den başlayarak düşük frekanslara doğru kogaritmik olarak sıfırlar. Bu a ğırlıklama en çok çevresel gürültü ölçümlerinde kullanılıyor. Bu ağırlıklamadan başka B, C ve D ağırlıklamaları da mevcut.

Eldeki sesin spektrumu biliniyorsa, aşağıdaki linkteki grafikteki A eğrisi ile çarpılıp, dBA değerleri bulunabilr ya da basitce, gürültünün 125, 250, 500,... Hz'deki değerler spektrumdan okunur ve grafikten ya da tablolardan bulunabilen ağırlıklama katsayılarıyla toplanarak dBA değerleri elde edilebilr.

http://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting

Ses kaynaklarının toplanamsında ise logaritmik toplama yapma gerekmekte.

SPL1 ve SPL2 olsun elimizdeki iki değer. Toplam SPL de SPLt olsun

SPLT=10*log(10^(SPL1/10)+10^(SPL2/10)) formülüyle bulunur.

Aynı noktaya 10 ve 17 dB'lik iki gürültünün toplamı bu formülden 17,8 dB bulunuyor. SPL değerleri dBA olsaydı sonuç ta dBA cinsinden olacaktı.

Bir de küçük bir not logaritmik toplama olduğu için iki gürültü arasındaki dB farkı 10 dB'dan büyük olursa dB'si küçük ses hiç dikkate alınmaz, çünkü işlemde zaten etkisi olmayacaktır.

Ayrıca, 10 ya da 17 dBA'lık sesleri duyamayız. Bir de bizim duyduğumuz ses kaynağın ses değil bizim olduğumuz noktadaki sesdir. Birazcık karışık oldu ama sorunu biraz daha açarsan iyi olur gibi geldi.

Onursal

Soruyu okudum, anladığım kadarıyla cevap vereyim.

İki ses kaynağı var, biri 10db, diğeri 17db ise, laboratuar koşullarında 2. kaynağı duyarım. Ya da makinaya test ettirsem o da 2. kaynağı algılayacaktır. Yanılıyor muyum?

Biraz da yatıp uysam mı acaba?

Sen dbu ve dbv (sanırım buda vardı) behsediyor olmayasın?

Belkide ses kaynaklarının çıkardığı diip gürültüsünden ve onu gösteren dbu yada dbv den bahsediyor olabilrimsn?

Hangi desibeldeki diip gürültüsünü duyarız diyemi sordun yoksa?

Yada konuyu bende anlamadım

evet konuyu biraz daha açmalıyım sanırım.

Bir bilgisayar kasası alacağım
Gözüme kestirdiğim modelin 2 fanı var, fanlardan bir tanesinin gürültü oranı için 17.8~34.72dB(A); öbür fanı için 19.54~35.28 dB(A) demişler.

bu iki fan aynı anda çalışınca ortaya çıkacak gürültü kaç desibel olacaktır? Bu oranı duyabilir miyiz? Asıl sorum budur benim.

Keşke Bilgisayar Sistem/Donanım Teknik Destek Forumuna fan tavsiye edermisiniz gibisinden bir topic açsaydın şimdiye denenmiş kullanılmış birkaç model tavsiyesi alırdın :)

Ben amd 3000 ile gelen kendi fanını kullanıyorum açıkçası bu fanlar konusunda oldukça tecrübesizim.

Evet bu 2 fan çalışırken duyabilirsin. Tabii evin çok işlek bir caddenin üzerinde ya da havaalanı/tren garının bitişiğinde değilse.

Fanların açıklamasından anladığım kadarıyla, strese bağlı olarak :))) değişen rpm hızlarına sahipler. Normal koşullarda 40db sorun yaratmaz, ve "normal" oda gürültüsüne yakındır. Ama 35+35 çok da ideal bir rakam değil. Özellikle kasa müzik yapacağın odada duracaksa.

Eğer bu 2 fan hızını da sınırlandırma şansın varsa, en düşük devirlerine sabitle ve sistem ısısını -en azından- BIOS'tan kontrol et arada sırada. Çok sıcak çalışmasın.

Ama ben Zalman Full Copper soğutucu+fan'larını tavsiye ederim. Hem verimli çalışırlar hem de olabildiğince sessiz. Üstelik fan hızını da el yordamıyla düşürmek ya da yükseltmek mümkün.

Neyseki artık yeni işlemciler (özellikle yeni inteller) çok ısınmıyor da, su soğutmasına yönelmiyoruz. Aslında fırsat olsa, denerdim su soğutmasını :)

Müzik yapacağım oda ile aynı odada duracak bilgisayarım evet. Ve havaalanı, cadde veya tren garının bitişiğinde değil ev. Yani mesela şu anda duyduğum tek ses arada geçen motorsiklet sesleri ve en kartı+cpu fanının sesi.

Yeni bir sistem kuruyorum o yüzden tavsiyelere ihtiyacım var.

ilterocktive' Alıntı:
Ama ben Zalman Full Copper soğutucu+fan'larını tavsiye ederim. Hem verimli çalışırlar hem de olabildiğince sessiz. Üstelik fan hızını da el yordamıyla düşürmek ya da yükseltmek mümkün.

Mesela bu bahsettiğin ürünün tam olarak modelinin ismini yazman mümkün mü?

Anakart ve cpu modelini belirtmen gerekir bunun için.

Ya da web sitelerinde, soldaki menüyü kullanarak anakartına/işlemcine uyan modeli bulabilirsin:
http://www.zalman.co.kr/eng/eng_index.asp

Genelde sadece bu amaç için üretilmiş (sessiz soğutma) işlemci fanı aldığında, kasaya 2. bir fan takmaya gerek kalmıyor. Gerek duyulursa onları da herhangi sessiz, büyük, ama düşük devirde çalışan fanlardan seçerek işi sağlama alabilirsin.

ilterocktive' Alıntı:
Anakart ve cpu modelini belirtmen gerekir bunun için.

Ya da web sitelerinde, soldaki menüyü kullanarak anakartına/işlemcine uyan modeli bulabilirsin:
http://www.zalman.co.kr/eng/eng_index.asp

Genelde sadece bu amaç için üretilmiş (sessiz soğutma) işlemci fanı aldığında, kasaya 2. bir fan takmaya gerek kalmıyor. Gerek duyulursa onları da herhangi sessiz, büyük, ama düşük devirde çalışan fanlardan seçerek işi sağlama alabilirsin.

Baba! :) Büyüksün! :D Oley oley oley! :lol:
Burada bir sürü şey var, acaba aralarından özellikle tavsiye edebileceğiniz bir ürün olur mu? Gigabyte ga-p35-ds4 anakart ve intel e6750 işlemci kullanacağım.

Son gelişmlerden bihaberim, ama ben tam bakır ("Full/Pure Copper") alaşımlıları önerebilirim.
Alüminyum'la karıştırılmışları da var, daha ucuz, ama ısı iletimi açısından Full Copper'lar iyidir.

AlCu olmayacak yani. Cu olacak. (Ne biçim bir dil konuşuyorum ben öyle?)

İşlemci/anakartın Socket modelini bulabilirsen/öğrenebilirsen iyi olur.

Socket Intel 775 ise, sanıyorum en iyi/uygun modeller şunlar:
http://www.zalman.co.kr/eng/product/vie ... 7&code=009
http://www.zalman.co.kr/eng/product/vie ... 1&code=009

Ama sen de farklı modellere bak. Bazısı ışıklı mışıklı.
Genellikle "Silent mode" yeterince soğutur. 17-20 dB arası gürültü yapar.

şey ee verdiğin iki link de aynı.
soldan modellere basınca, http adresi değişmiyor..

yani model ismi önerebilirsen çok iyi olur.. ben CNPS7000B CU'yu beğendim ama sizce nasıldır??

Hayır, aynı değil.
Birisi seni CNPS7000B-Cu'ya, diğeri de CNPS8700 LED'e götürür.

Sen socket çeşidini/numaranı buldun mu?

Bunlar her anakarta/işlemciye takılamıyor. Taban boyutları ve sıkıştırma mekanizmaları farklı. Doğal olarak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri