[Eski] Bigisayar için soğutma yöntemleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çok ilginç soğutma yöntemleri var ve bunu genellikle overclocking için yapıyorlar. Bunlar için özel sistemler bile satılıyor. Likit sıvıların içinde CPUları tutuyorlar. Buzluklarda tutanlar var vs.

AMD nin ana sayfasına girip overclocking yazınca birçok bilgi ve overclocking için soğutucu sistemlerin linklerini bulmak mümkün.

BÝrkaç Türkçe kaynaklý link verebilirmisiniz.
Su soðutma olayý çok klas bi yöntem ama týrsýyorum abi.
Elektronik devrelere su kaçar felan. :lol:

Zalman'ın fansız bir kasası var 1000 $ civarında. :) O sizin işinizi görür. Ama o kadar param yok diyorsanız. Ekran kartınızı fansız alırsınız. Mesela PCI-Ex X700 ler fansız hemde 3D OpenGL ve DirectX uygulamalarını destekliyor. İşlemciler için heatpipe soğutma sistemleri var. Onlar da fansız. Overclocker olduğum için hepsini yakından takip ediyorum :)

Arkadaþlar, "Çift monitör" ile ilgili baþlýk soðutmaya yöneldiði için, yöneldiði andan sonrasýný bu baþlýða taþýdým. Soðutma muhabbetine burdan devam edelim.

bmertpaker: Bir kaç tavsiye rica edeceðim, þimdi fansýz bir ekran kartým var orda sorunum yok. Ancak overclock etmediðim ve etmeyi düþünmediðim athlon xp2000 iþlemcimin fanýndan kurtulmak istiyorum. Su soðutmadan baþka bir çözümü var mýdýr sessiz olmasý için? Çok tuhaf heatsinkler var bunlar tek baþýna iþ görüyor mu? Bu konuda azcýk cahilim yardýmcý olursan sevinirim.

Güç kaynaðýnýn fanýndan da kurtulmanýn bir yolu var mý? Böyle basit bir þey için tek yol su soðutma mý? Ve ocaðýma incir aðacý dikmeyecek þekilde makul fiyatlara(100$ altý) bu iþi kotarma imkaným var mýdýr?

Özetle, iþlemci faný ve powersupply fanýndan kurtulmak istiyorum. Ne önerirsin?

Teþekkürler.

bu arada PCNet in bu ayki sayısı soğutma ve sessizlik istiyenlerin alması gereken bir dergi bence.. okudum..

işlemci fanı, power supply fanı, chipset fanı, ekran kartı fanı gürültüsünden sıkılınlar PCNet 'i okusun derim..

:mrgreen:

Batuhan' Alıntı:
Arkadaşlar, "Çift monitör" ile ilgili başlık soğutmaya yöneldiği için, yöneldiği andan sonrasını bu başlığa taşıdım. Soğutma muhabbetine burdan devam edelim.

bmertpaker: Bir kaç tavsiye rica edeceğim, şimdi fansız bir ekran kartım var orda sorunum yok. Ancak overclock etmediğim ve etmeyi düşünmediğim athlon xp2000 işlemcimin fanından kurtulmak istiyorum. Su soğutmadan başka bir çözümü var mıdır sessiz olması için? Çok tuhaf heatsinkler var bunlar tek başına iş görüyor mu? Bu konuda azcık cahilim yardımcı olursan sevinirim.

Güç kaynağının fanından da kurtulmanın bir yolu var mı? Böyle basit bir şey için tek yol su soğutma mı? Ve ocağıma incir ağacı dikmeyecek şekilde makul fiyatlara(100$ altı) bu işi kotarma imkanım var mıdır?

Özetle, işlemci fanı ve powersupply fanından kurtulmak istiyorum. Ne önerirsin?

Teşekkürler.

Thermalright firmasının SP-97 ürünü var fansız. Onu tavsiye ederim. Çok iyi bir üründür. Ayrıntılı açıklama :

http://www.dijitalcenter.com/asp/show_s ... t_ID=SP-97

Evet bazı heatsinkler var onlar Heatpipe yani Isı borulu sistemi kullanıyorlar. Bakır ısıyı ve elektriği en iyi ileten maddelerden biridir. Dolayısıyla heatpipe sisteminde de bakır kullanılıyor. Adresten diğer yabancı sitelerin reviewlarını da okuyabilirsin. ;)

Power Supply fanından kurtulmanın yolu Fansız bir PSU almak.

Thermaltake'in harika bir ürünü var bununla ilgili bilmiyorum Türkiye'de varmı ama..

http://www.thermaltake.com/purepower/w0 ... esspfc.htm

Bu da heatpipe sistemiyle çalışıyor ve 0 dBA. Daha ne olsun.. :)

Batuhan' Alıntı:
Güç kaynağının fanından da kurtulmanın bir yolu var mı? Böyle basit bir şey için tek yol su soğutma mı? Ve ocağıma incir ağacı dikmeyecek şekilde makul fiyatlara(100$ altı) bu işi kotarma imkanım var mıdır?

Özetle, işlemci fanı ve powersupply fanından kurtulmak istiyorum. Ne önerirsin?
Teşekkürler.

Ben PSU' yu kasadan çıkarttım, bir yanı açık tahta bir kutu yaptım, PSU'yu bu kutuya hareket etmesini engelleyecek şekilde straforla yerleştirdim. Kutuyu L şeklindeki ayaklarla duvara sımsıkı sabitledim, kasanında kılıfını söktüm üzerinde kalan vidalarının hepsini sımsıkı tutturdum. Kasa eğer ahşap, metal vs bir yerde duruyorsa(bilgisayar masası gibi) altına halı koymak sesini müthiş derecede kesiyor.Tavsiye edilir.

arkadaşlar 478 prescott işlemci var. fanında arıza var. garip sesler çıkarıyor. yeni fan almayı düşünüyorum.önerebileceğiniz cpu fanı varmı. sessiz ve birazda ekonomik olması lazım.

bu meretler çok ısınıyo yaw...amd yi geçtiler maşşallah...

arkadaşlar yukarıda sözü geçen fanssız cpu bloklarından vaz geçin bence ...ben thermaltake in kini aldım kullanıyorum soğutmada bir problem yok...ancak benim alış amacım fan sesinden kurtulmaktı ama gördümkü bloğun ısıyı dağıtması için kasa hava akışının çık iyi olması gerekiyor..Durum öle oluncada kasa fanlarının çıkardığı toplam gürültü daha bir gürültülü oluyor..Tam bir sessizlik için şuanda tek çözüm zalman resonator gibi görünüyor para toplaya bildiğim anda bu çözümü deniycem ben... external fansız su soğutma sistemi kasas fanlarındada birtek egzos u yarım devirde bırakma planındayım...

Benimde Cpu fanýnýn sesi acaip derecede yükseldi bu aralar.
No name bir þey...
Zalman larý soruþturdum.En ucuzu 39 $ + KDV....

Birde sonuçta bu ses sorunu Tower'la da direkt ilgili.
O yüzden fan'ý deðiþtirsem bile alacaðým sonuç nasýl olur?
Açýkçasý hiç tahmin edemiyorum...

iyi bir kasa, biraz pahallı ve de ağır olabiliyor. ama gerşekten iyi oluyor.
Ben Siemens'in bir kasasını kullanıyorum, power supply biraz sesli çalışıyordu, daha büyük ve sessiz bir fanı olan ile değiştirdim. gayet sessiz.

benim ciddi sorunum cpu fanı, asıl sesi çıkartan o şimdi, yakında onunda işine de son vereceğim

http://www.dijitalcenter.com/asp/listgr ... p_ID=S.002
burda gözüme kestirdiğim birkaç ürün var..

kasa kapağını açık çalışmaya alışık olduğum için doğal hava sirkülasyonum var.. ciğerlerini görmek hoşuma gidiyor..

:mrgreen:

Bu ne ya buzdolabı gibi :) Biz birkaç arkadaşı çağırıp kasayı açıp iki saat sürekli üfleyitoruz CPUya, iyi kafa yapıyor ya, hemen geliyorlar tabi üflemeye...

Bu özel sıvılar varmış, çok soğuk tutuyormuş herşeyi, CPU yu ona batırıyorlar öyle kullanıyorlar, ama bu kadarına ne gerek var? Uygun ve yeterli DSP sistemi zaten PC yi rahatlatıyor. Çok uçuk sistem olmasına da gerek yok.

Tam olarak denilmesede profesyonel e yakýn bir ürün sunan þu siteyi ziyaret edin hatta uðraþýrým diyorsanýz oarada tek tek parçalarda satýlýyor bir ara ben uðraþacaktým ama CPU Blok yaptýrmak bana zor geldi hazýr alacaðým vakitte bu iþten vazgeçmiþtim aslýnda herkes kendi sistemini yapabilir Blok dýþýnda parçalarý dýþarýdan teðmin etmek çok kolay.

Yeni çýkardýklarý soðutma kiti büyük denemeler geliþtirmeler sonucunda bu hali aldý REV3+ almayý düþünsemde paramý þuan oraya veremem zira müzik aletleri daha önemli. Almak yada yapmak gibi düþüncesi olan varsa dediðim gibi siteyi gezsin...

http://www.susogutma.com/index.html

Ekran kartı soğutmasında ATI aldıysanız sorun yok zaten :D Sömestr tatilinde,sık alışveriş yaptığım bir bayiide(Balıkesir) takıldım.Orada,
http://img274.echo.cx/img274/586/10018151hx.jpg adresinde sizinle paylaştığım ekran kartını gösterdiler ve şaşıp kaldım :eek: (Çektiğimiz fotoğraf makinasına da şaştım ama neyse :D) Bu ekran kartı içindi...

Başka bir yerde de,işlemcinin soğutma fanının,hem en,hem boy olarak 5 katını gördüm.Kasayı tamamen soğutuyordu ve o kadar hızlıydı ki,kasanın kapağını açtığımda mekanda kasırga esti resmen.(Marka ve modelini en kısa zamanda yazıp,resmi upload ederim.)

Şöyle orijinal bir fikrim var.Farelerin döndüğü çarkların ucuna kanat bağlasak ta,o tekerin içine fareleti koyup,kasanın içine sabitlesek o da iyi soğutur aslında :D

Saygı ve sevgiler...

rahatsızlık verici seslerin başında gelen kasayla birlikte aldıgımız kalitesiz psuların fan sesleri de genelde çekilmeze yakındır..
yukarıda bahsedildigi gibi fansız psu kullanırsanız (ulkemizde sadece thermaltake modeli var bildigim kadarıyla) kasa giris ve egsoz fanlarının kaliteli olması ve yuksek devirlerde calismasi gerekiyor bu da sesi azaltacagı yere artırıyor..yapacagınız sey cok basit nerdeyse yarı fiyatına zalman-fsp tarzı markaların yuksek guclu psularından alacaksiniz..diyelim 400W'lık bir model aldınız normal şartlarda müzkile uğraşan bir insan 200-250w kullanırsa bu kaliteli psuların içindeki kullanıma duyarlı fanlar devri düşürüyor ve gerçekten kasaya 40-50 cm'den sonra duymanız güç oluyor..kısacası reklam kurbanı olup bu tarz pervanesiz yelkensiz parcaları tek başına almanızın çok bir getirisi olmuyor bu tarz parcalar yanlarında onlara uygun yeni masraflar da istiyor..masrafa doymuyor yalan dünya..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri