[Eski] Bela TUŞE Hadisesi - Yamaha P80 VS Roland A90

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

muzisyen74

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar,

Bu foruma ilk yazım. Başlıktan da anladığımız üzere, konu tuşe cinsleri ve kaliteleri. Tam 3 aydır, eski Kawai veya Fatar'ın o eski kallavi master keyboardlarındaki tuşeye sahip bir Master Key arıyorum. Sesli olması önemli değil. Gezmediğim, bakmadığım yer, ilanına kalkıp gitmediğim ev kalmadı. Sonuç, fecii bir hayal kırıklığı.
Fatar'ın yeni VMK serilerini deneyeyim dedim, hay denemez olaydım.... Benim tabirimle "Folloş Tuşe" aletlere yüzlerce Euro istiyorlar. Folloş Tuşe'den kastımı Piyanist arkadaşlar anlamışlardır, bastığımız anda çok çabuk geri gelmesi, gelirken parmağınızı yukarı doğru itmesi ve aynı anda sanki arkada çekiç mekanizmasında bir ağırlık boşalmış da, sanki çekiç kopup düşmek üzereymiş gibi bir his veren tuşe. Denediğim bütün VMK'lar, bütün Kurzweil'in yeni modelleri ve Dijital Piyanoların 2.000 Liraya kadar olan tüm modellerinde bu Folloş Tuşe kalitesizliği maalesef var ve var ve de var...

En sonunda, yıllar önce çaldığım ve çalmaktan da müthiş keyif duyduğum Yamaha P 80 Stage Piano buldum, ve aynı anda da bir eski baba, Roland A 90. Roland'ı da yıllarca yurtdışındaki hocalığım sırasında çalıştığım stüdyolarda kullanmıştım ve tuşesine aşık olmuştum.

Vakit ayırıp da okuyan değerli meslektaşlardan bir tavsiye ricasında bulunucam; eskidir, sağlamdır, baba gibi makinadır ama 15 yıllıktır; Ring'in bir köşesinde Roland A 90 var..... Diğer köşede ise, o kadar da eski olmayan (sanırım 5-6 yıllıktır) Yamaha Stage P 80 var. (Bu arada, yeni gelen P 85 ve 90'lar da maalesef Folloş Tuşe...) Sizce Roland A 90 mı, Yamaha P 80 mi ?...

Not: Pitch Bender, Modulation, Sinti özellikleri vs. gibi özelliklerinin hiç birisi beni ilgilendirmiyor, tek ilgilendiğim, akıcı, Balanslı Hammer Action (folloş olmayan !...) bir tuşeyle, adam gibi piyano çalabilmek....

Herkese selamlar....
Umur Türel

Umur bey ben size yamaha pss 270 öneriyorum. Gezegendeki en akıcı tuşeye sahiptir. Bana PM atın.

Abi en son sende S08 vardı, Yamaha'nın midi klavyelerine [KX 88 / KX 8] baktın mı?

KX8.jpg

Kutay bey merhaba, bahsettiğiniz Puf Puf Çıs Çıs PSS 270'i tanıyorum efendim. Gezegendeki en akıcı tuşe olduğu da hepimizce malumdur ama artık ergonomik ve ortopedik bir sorunumuz var, 270'e parmaklar sığmamakta....

Can, ben zaten S 08'i satma kararı aldığım güne de, sattığıma lanetler ediyorum. O zamanlar ben, bütün 88'lerin tuşelerinin aynı S 08 gibi, Steinway Piyano tadında olduğunu zannediyor idim. Hatta Yamaha P 95'i getirtmeden telefonda sipariş vermiştim ama iyi ki kaporo falan vermemişim, çünkü o da FO-TU (Folloş Tuşe).
Yamaha KX 88 Midi Keyboard, aşırı hantal ve ağır bir alet.

Bir de yeni bir sahtekarlık baş gösterd, eskiden beğenmediğimiz, "bu ne böyle ya" dediğimiz, piyano tuşu kılıfına boş klavye tuşesi'nin ismi, Weighted Keyboard Touch olmuş !!!

Yakında herhalde oyuncak Casio'ların da ismi artık, Most Fluent Keyboard Touch falan olur. Bu ufacık tuşları zaten parmaklarınız "piyano tekniği çalışmadan bile" hız yapabilsin diye özellikle zıttırmatik teknolojisi ile ürettik falan da der bunlar.

arkadaslar bi arkadasiminda piyano tuseli bir alete ihtiyaci var.bu forumda konusulanlarin sonucu nedir.bu bilgiye benimde ihtiyacim var.

Valla ben FATAR Numa Piano aldım, elleri bütün gün konservatuardaki Steinway'lere alışkın bir adam olarak gayet de memnun kaldım. Bu alette ses bankası da var. Bir de aynı tuşenin, NANO diye, içinde ses olmayan (modül - pc bağlantısı gerektiren) bir modeli var. Sesli olan Numa 1.000 yüro, sessiz olanı da sanrım 650 yüro civarında.

icindeki sesler nasil.aradaki fark 350 yuro.450 yuroya cok iyi ses modulleri var cunku.bide bu fatarin ahsap tuslulari var.onlar hakkinda ne dusunuyorsun.

Aradaki 350 yüroluk farka değip değmeyeceğinin kararını ben veremem. Kullanıcak olan insanın ne kadar pratik olmak istediğine bağlıdır. Fatar'ın ahşap tuşelerinden kalmış olan bir piyano bulan olursa, bana da haber versin. Ben "teşekkür" ederim.

selamlar.

emektar P80'imi sattım. bu hafta karar verip Yamaha CP33 veya Roland A90 arasında seçim yapmalıyım.

ne dersiniz?

Bu tuşe kavramı çok çok kişisel bi konu.. Kendi fikrim ;
Ben de uzun süredir iyi bi stage piano almaya uğraşıyorum. Bu hafta P80 ,P90 ve CP33 çalma fırsatım oldu, denk geldi diyebiliriim. garip şekilde aynı bu sıralamada tuşe daha iyiye doğru gidiyo diyebilirim. ilginç hepsi yamaha GH olarak geçiyor. P90 ve Cp33 arasında neredeyse fark yok gibi ama tercih etsem Cp 33 seçerdim, nedenini tam açıklıyamıyorum ama daha rahat hissettim. Karşılaştırmam tamamen tuşeye yönelik. Bu üç modelin P155 , P140 ..gibi modellerden çok daha iyi olduğunu söylemek isterim. Bu arada Cp 33 ün üretimi bu yıl durmuş diye bir duyum aldım. O yüzden fiyatının düşme ihtimali var. ( türkiye dışında ) zaten Avrupa da 1000euro olmuştu, ama orda hala yeni stoklarla satılmaya devam ediyor.
yamahalardan öte ilk tercihim fatar SL990 pro olurdu ( türkiye'de satılsaydı ).
Bu hafta DoRe ile konuştum 1 ay içinde CP50 ve CP5 in geliceğini söylediler, stokta varsa bi ihtimal Cp33 de gelebilirmiş. CP50 nin tuşesini çok merak ediyorum. CP1 tamamen hayal kırıklığı yarattı bende! Çok yumuşak ahşap tuşlar ve çok geç geri kalkması..
Piano world ün forumunda da buna benzer bir karşılaştırma yapılmış, Diğer etkenleri gözardı ederek tuşun hareket noktası ( piyanoya sabitlendiği ) ile baş tarafının (çalınan taraf ) tam ortasındaki noktada tuşa basmak için gereken parmak gücü karşılaştırılmış.
http://www.pianoworld.com/forum/ubbthre ... dated.html

Selam,

Ben şahsen P 90 tuşesini de folloş olarak nitelerim, hatta Do Re müziğe, sadece geleceğini duyduğum zaman bile az daha kaporo veriyordum bir tane ayırsınlar diye, çünkü P 80'den daha iyidir zannediyordum, ama yanılgı ve hayal kırıklığı. Basrken de, geri gelirken de, tam ortada içerde bişeyler dengesini kaybedip haldır huldur dengeden düşüyor gibi. Gerçek piyanoyla uzaktan yakından alakası yok. Ben çözümü FATAR Numa Piano almakta buldum. Tavsiye ederim.

Hiç bir plug inde ve Sample seste bulamayacağınız ve hissedemeyeceğiniz kadar ORİJİNAL hakiki piyano kasası ve çekiç tonu.

Meraba

P90 dediğiniz P95 olabilir mi acaba? çünkü P90 ların satışı biteli bi 5-6 yılı buldu sanıyorum. P85 ve P95 in tuşeleri aynı ama P80 ve P90 dan tamamen farklı. Çünkü ben P90 ve P80 arasında dediğiniz gibi büyük bi fark görmedim..

Geri