[Eski] Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var kararsız kaldım

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

yalkie

Yeni üye
Merhabalar. Yakın bir zamanda yeni bir synthesizer almayı düşünüyorum. yaklaşık 10 senedir Roland EM 2000 aranger keyboard ile her istediğimi yapabiliyordum. Tabikide son zamandır tekil müzik işlerimin azalması, gruba yönelik işlerimin çoğalması ve kendi kayıtlarımı yapma isteğim, elimdeki klavyenin ne kadar basit kaldığını bana öğretti. Ayrıca grubumla beraber yaptığımız canlı performanslarda ise çektiğim eziyet ve yeni şarkıları repertuara koyamama acısı da cabası. Grubumla beraber daha çok elektronik, pop, disco ve funk müzik türlerini hem orjinal soundlarıyla hem de biraz rock sounduyla (bazı şarkılarda tabiki) yapmaya çalışıyoruz. Özellikle saydığım bu elektronik, pop ve disco şarkılarda split layer arpeggiator özellikleri benim için çok gerekli.

Uzun ve sıkıcı anlatımımdan sonra :D gelelim yardımlarınızı istediğim konuya. 5.000 tl lik bütçem var ve aklımda olan aygıtlar Fantom G6, Kurzweil PC3 ve tabikide Korg M3 88. Burada seçim konusunda çok sıkıntıya düşüyorum. Fantom G6 nın videolarını izledikten sonra kesinlikle alacağım alet bu demiştim. Kurzweil biraz daha arka planda yapmak istediklerim açısından. Korg ise hep kullanmak istediğim ve birtürlü başaramadığım bir marka (hayatım roland aranger keyboardlarla geçti e56 e76 e86 g600 g1000 vs..)

İlk korg klavye olarak M3 alırsam büyük hayal kırıklığına uğrarmıyım? İzlediğim videolarda G6 nın kullanım kolaylığını m3 te göremedim ya da bana öyle geldi.

Kafam bayağı karışık yazımdan da anlaşılacağı üzere :cry: bana yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.

Hoşgeldiniz.

Roland ile başlayanların Korg'a geçerken zorluk çektiklerini gözlemliyor fakat çok da anlam veremiyorum. Çok az bir İngilizce bilgisi (gerekiyorsa sözlük) ile çözülebilir menüleri olan bir sisteme sahiptir aslında. Funk ve rock dendiğinde (aslen hepsi de yeni ve çok çok yeterli cihazlar ama) M3 benim kanaatime göre tercih edilebilir. Neden M388 vs Fantom G6 diye sormuyorum, 5000'e ancak böyle tabii. Öte yandan daha ucuz fiyatlı M373 de düşünülebilir.

Korg'da sequencer track ile midi channel aynı anlama geldiğinden dolayı, patternler yazmada Roland'da rahat ediliyor, bilhassa dans müziği çalışanlar için. Sahnede de oldukça kullanışlı bu. M3'deki KARMA da çok başarılı tabii. Ama -bence- daha uğraştırıcı.

Sahnede bilhassa ses seçimi bakımından, önceden hazırlık gerektiren bir alet G6. Korg'da ise numara girmek suretiyle veya kategorilerin yardımıyla ses değiştirmek rahat, ya da benim elim fazla alışmış da olabilir. G6'da tekerlek çevirmek veya padlerle rakam yazmak -yine benim görüşüme göre- rahat değil. Bende G6 yok, muhakkak kullanıcılardan bir arkadaş çıkıp yanıldığımı söyler. Bu benim fikrim ve tercihim.

Performans için multi seslerle çalışırken yahut master kullanım bakımından Korg'un yapısı benim ilk tercihim olmuştur hep. Tamamen editlenebilir bankalar, harici cihazları kontrol yetenekleri vb özellikler yüzünden master olarak müziğe profesyonel anlamda adım attığım günden beri master olarak Korg kullanıyorum.

Ses karakteristiklerine gelince, Roland'ın nispeten yumuşak ve hacimli seslerini kendi adıma çok beğenirim her zaman. Ama burası tamamen zevk meselesi. Cihazdan beklentiye bağlı. Roland'ın presetlerini rahatlıkla kullanabilirken, Korg'da sıklıkla kendi seslerimi yazdım. Gerçi bundan da ayrı bir zevk aldığımı söyleyebilirim. Korg'un ekranından başlayan ses editleme özelliklerindeki rahatlık ve esneklik göz ardı edilmemeli.

Bir de efektler var tabii, bu da önemli olabiliyor kullanıma göre. M3 ile G6'nın kıyaslanamayacağını düşünüyorum. İkisi de rahat fakat G6 çok daha yetenekli.

Kurzweil tecrübem yok. Distribütör problemi vardı en son. Bor Müzik distribütör olmuş ancak satın almak isteseniz de şu ara alamıyorsunuz zannediyorum, zaman gerekiyor.

Son olarak, sahnede bilgisayar desteği olacaksa Kurzweil dahil tüm modellerle uzun süre mutlu-mesut çalışılabilir.

Öncelikle açıklamanız için teşekkür ederim.

Sanhe setup ımda software olmayacak, hiçbirzaman alışamadım canlı performansta bilgisayar fikrine. Tabikide artıları vardır fakat bi şekilde sinmiyor içime. Fakat bu demek değil ki ileride ihtiyacım olursa sahnede laptop kullanmayacağım, yeniliklere herzaman açığım. Ozaman da setup ıma bir kurzweil katmayı düşünüyorum.

Genel sound olarak -kendi görüşüm- M3 ün preset sesleri biraz yapay geldi bana, drum kitleri olsun gitar sesleri vs olsun.. Ayrıca karma nın kullanımı da bana sanki aranger keyboard da çalışılıyormuş hissi verdi. Arpeggiatorler ise sanki zayıf gibi.

Sequencer olayına gelince çok fazla kullanırmıyım kullanmazmıyım bilmiyorum gibi. Daha çok canlı performans için seçeceğim klavyeyi. Bu noktada da kolay kullanım, real time effect değişimleri, önceden programlanmış layered keyboard düzenekleri benim ilk tercihim arasına giriyor (bu paragrafı yazarken sanki G6 dan bahsediyormuşum gibime geldi :D O yüzden M3 hakkında biraz daha bilgi verirseniz sevinirim)

Şimdiden teşekkürler

yalkie' Alıntı:
...(bu paragrafı yazarken sanki G6 dan bahsediyormuşum gibime geldi :D O yüzden M3 hakkında biraz daha bilgi verirseniz sevinirim)...

Ben de tam 'o zaman G6' yazmaya hazırlanmıştım. Efekt geçişleri falan denince direk G6 oluyor. Ses geçişlerinde efekt kesintisi olmuyor. Bunu bir zamanlar Korg X3'de seslerin kesilmemesi şeklinde yapmıştı Korg fakat efekler değişiyordu tabii, elde sadece 2 set efekt vardı.

Bence M3 ile ilgilenmeye çok da gerek kalmıyor. G6 pazarlığına girişme vakti gelmiş gibi görünüyor.

M3 hakkında aslında bilgi istiyordum fakat dediğiniz gibi G6 var ufukta :) Görüşleriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim

Konuya biraz alakasız giriyormuşum gibi olacak ama, bu talepler çerçevesinde
Yamaha S90ES ya da Motif XS te sonuç verebilir mi?

Ya da abartmış olacağım; kökten çözüm olarak Korg Oasys te olabilir mi?
(Bütçeyi gözardı ederek)...

Esasında bütçe gibi bir derdim olmasa gönlümde yatan oasys :cry: . Etrafımda birçok arkadaşım var motif kullanan ve hatta motif kullanmam doğrultusunda bayağı ısrarcılar. Nedense hiç motif e bakmadım aslında bakmam da lazım. Bu saatten sonra gene fikrim değişirse heralde erenköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kendi isteğimle gideceğim :p . Şaka bir yana hakkaten bu konularda çok kafa yorunca insan işin içinden çıkamıyor.

@cbasic bu arada yeni gördüm ben de denizliliyim, ama şu an istanbuldayım :)

"Kelin ilacı başına sürermiş" sözü benim için söylenmiş gibi aslında;
bende de Triton Extreme var ve değiştirme planlarımı sürekli erteliyorum. Çok düşündüm S90ES olsun Motif XS olsun... Hatta piano temelli kullanacağım için de 88 tuş ısrarını devam ettirdim. Gözden geçirmediğim model kalmadı gibi... Öte yandan sentetik sesleri de çok sevdiğim için (Korg bunun için bence biçilmiş kaftan) extreme'i gözden çıkaramıyorum. Galiba bu gidişle evladiyelik bizde kalacak gibi...

(@yalkie, benimkisi bir merak bir hobi şeklinde yaklaşık 10 senedir devam eden bir tutku... İnsan bırakamıyor işte :-D
zamanında çok müzik market dolaşmışlığım var, belki karşılaşmışızdır...)

Benimki de hobi olarak başladı. 19. sene içindeyim bu camiada. Genelde istanbulda çalıştım, pek müzik market dolaşmışlığım yok denizlide. Atatürk caddesinde benim zamanımda digifon vardı bi 11 sene önce (sahipleri almanyaya taşınmış sanırsam devrettiler, yerin de ismi değişti), serkan vardı hatırladığım isimlerden...

Hayatımda hiç korg kullanmadım. Bi arkadaşımın triton Le si vardı bikaç kere kullandım, liseden bi arkadaşımın da farfisa G5 i vardı onu denemişliğim var. Çoğunlukla roland kullandım. Belki de fantom G6 seçimim de bu yüzden olabilir. Seslerine aşinayım ve canlı performansta M3 ya da motif XS ten daha çok işime yarayacağını düşünüyorum. Hoş, hiç motif XS denemedim o da ayrı mevzu :roll:

Korg denemek istememin de nedeni şu; daha değişik sesler, tınılar. Belki ileride bir korg sahibi olurum, neden olmasın :D

yalkie' Alıntı:
Atatürk caddesinde benim zamanımda digifon vardı bi 11 sene önce (sahipleri almanyaya taşınmış sanırsam devrettiler, yerin de ismi değişti), serkan vardı hatırladığım isimlerden...

Maalesef Denizli'de o zamanlar aklı başında Digifon vardı sadece, orası kapanınca üzülmüştüm;
Sonuçta birçok bilgiyi Yaşar abi'den edinmiştim. Bana çok şey katmıştır orası...

cbasic' Alıntı:
yalkie' Alıntı:
Atatürk caddesinde benim zamanımda digifon vardı bi 11 sene önce (sahipleri almanyaya taşınmış sanırsam devrettiler, yerin de ismi değişti), serkan vardı hatırladığım isimlerden...

Maalesef Denizli'de o zamanlar aklı başında Digifon vardı sadece, orası kapanınca üzülmüştüm;
Sonuçta birçok bilgiyi Yaşar abi'den edinmiştim. Bana çok şey katmıştır orası...

Aynen dediğin gibi. Hatta EM-2000 i de ordan almıştım :D

Geri