Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
[Eski]Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)
Hakikaten baya az kaldı. Son dakika arızaları olmasa biterdi herhalde şimdiye. Sonradan sorun çıkmasın diye iyice denemeden modülleri kasaya yerleştirmek istemiyorum. En son iki gün önce klavye çalışıyorken birden susuverdi . Tam da ufak bir kayıt alayım diyordum. Klavye kontrolcüsü eski bir devreydi zaten, yeniden yapıyorum. VCO lardan birinin bağlantılarını yanlış yapmışım bulana kadar 2 gün harcadım... Yurtdışından beklediğim bir iki parça da var. Yavaş yavaş bitecek...
Klavye yanı kumanda panelini bitirdim. Kasadan parça kesmek zorunda kaldım, ki inanılmaz stresli bir iş oldu. Fazla rezil etmeden hallettim. Modülasyon tekerleği ve panelin yapımı:
Modülasyon tekerleği yaklaşık 110 derecelik bir bir açıda dönebiliyor. Gayet lineer bir şekilde 0'dan 10 volt a kadar GATE sinyali sağlıyor. Şekli şemali ve hissiyatı içime sindi .
Klavye kontrolcüsünü tekrar yaptım. Yerine taktım ve denedim. Kullandığım reed switch lerin ne kadar adi olduklarını zor yoldan öğreniverdim. Temassızlık mı var diye hafiften dokunduğum bir tanesi kırıldı . bir iki tanesi daha elimde kalınca tepem attı hepsini söktüm. Konya sokağa gidip "kaliteli" reed switch aradım ve şansıma buldum. İki saatlik bir havya seansından sonraki sonuç:
Klavye hiç bir sorun çıkarmadan çalıştı.
Farnell'in yanlışlıkla unutuvermiş olduğu siparişim de 2 buçuk hafta (!) gecikmeyle gelince bütün modüller tamamlandı (Yıldırım Elektronik'le yurtdışından sipariş konusunda bir daha muhatap olmayı düşünmüyorum). ADSR modüllerini VCO lar gibi tek bir blok haline getirdim ve hazır 30 Ağustos varken yavaş yavaş yerleşime başlayayım dedim:
Eh şu sıra işten güçten geri dönemedim cihaza. En son bütün devrelere güç verdim. Simetrik güç devreleri yükü kaldıramadı (regülasyon entegreleri fazla ısındı) ve osilatörlerde cızırtı falan oldu. O yüzden güç devrelerini tekrar yaptım (bolca 4700 mikro faradlık kapasitör ile). Modülleri tekrar bağlayıp güç verdim, osilatörler sorunsuz ses verdiler. Yarım saat kadar açık tuttum cihazı, herhangi bir sorun çıkmadı.
15V regülasyon entegreleri hala fazla sıcak gibi (üzerlerinde külçe gibi Al ısı dağıtıcılar var). +/- 15V alan modüllerden bir kaçını +/- 12V a göre modifiye etmeyi düşünüyorum. Yük dağılınca ısı sorunu kalmaz.
Osilatörler sorunsuz, mikser modülleri gayet iyi çalışıyor. VCF leri deneyip kalibre etmem lazım. VCA ve ADSR da aynı şekilde... Genel olarak çok fazla işi kalmadı. Zaman bulduğum anda ilerleyecek.
Malum hepimizin bildiği gibi temiz Roland TB 303 bulmak zor buldunmu da almak bir o kadar zor (Fiyat açısından). Ancak birileri TB 303'ü clone lamışlar uzun zamandırda takip ediyorum videoları olsun review leri olsun.
Şimdi bu cihazın Almanya ve Amerika satış fiyatları gayet uygun yani 500 Usd civarında ki bence değer. Ancak Türkiye ye getirtmek istediğinizde fiyat otomatikman baya bir yukarı çıkıyor gümrük vergisi falan.
Yukarıda linkte verdiğim sitede şemaları olsun yapım aşaması herbirşeyi açıkça anlatılıyor yani (open source ).
E tabi yapmak için anlamak , gayret , vakit ve bilgi gerekir bu da bende maalesef o kadar mevcut değil.
Belki aramızdan birileri çıkarda bu cihazı yapıp bizlere satar diye düşündüm. E ne demişler her eve lazım bir 303
Ben de bu günlerde bir ses kaydı alacaktım ... Tuş takımı, klavye kontrolcüsü, osilatörler, mikserler, Moog filtre ve bir VCA yı en sonunda bağladım. Neredeyse sorunsuz çalıştılar. VCA çıkışına son ayarı çektim (400 mV p-p). Sesler güzel .
"Güzel" kelimesi heyecanımı anlatmak için pek yeterli değil gerçi ama tarafsız bir görüş belirtmeye çalışıyorum. Henüz modülasyon modüllerini (LFO ve modülasyon sub miks) ve gürültü üretecini devreye almadım. Olduğu haliyle cihazdan kendimi alabilsem geri kalanını da bağlayacağım .
Tek tek osilatörlerin dalga şekillerinin çıkış seviyelerini ayarlamayı düşünüyorum. Moog filtrenin rezonans'ı sona geldiğinde verdiği sinüs dalgası (1oct/volt) ve osilatörlerin "tri-saw" çıkışları diğer dalga şekillerinin çıkışlarından daha düşük.
EMS VCF ve kalan iki ADSR de sorunsuz çalışırsa fazla işi kalmayacak.
Çalışma biraz gecikmeyle ilerliyor. Ocak ayının büyük kısmını işim nedeniyle güney doğuda geçirdim. Neticede fazla ilerleme olmadı. Döndükten sonra biraz kurcaladım. En son haliyle 3 VCO, 2 mikser, 2 VCF (moog ve EMS), 2 VCA, 4 env. gen. çalışır durumda . Sesler (bana göre) harika. Filtrelerin karakterlerinin bu kadar farklı olacağını beklemiyordum. Gerçekten de tek cihazda iki ayrı synth gibi oldu.
Geçen gün gürültü ünitesinin bağlantılarını yaptım. Ses çıkışı biraz düşük kaldı. Bir iki yerinde de işlev bozukluğu saptadım, modülü tekrar yapacağım.
Önümüzdeki günlerde LFO lardan birini modülasyon alt yoluna bağlayıp deneyeceğim. İnşallah sorunsuz çalışır.
Rahat ol, henüz bişey yapmana gerek yok, bitsin hele bi önce synth. Sonra xoxbox gibi parçaları poşete koyup, bi kağıda da nasıl yapılması gerektiğini yazıp, zengin olmak için gereken fiyatı da üzerine koyup satacaksın. :mrgreen: