[Eski] Şu an yenileri üretilse mutlaka alırdım dediğiniz aletler?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Özellikle synth workstation türünde aletlerle ilgilenen arkadaşlarıma bu soru. Geçmişte çıkan, artık üretilmeyen, çıktığı an para yokluğu vb. sebeplerle kaçırıp alamadığınız aletleri (ses modülleri de olabilir) ve ne sebeple bunları seçtiğinizi yazabilir misiniz? Ben başlıyorum, sebepleri ise sizlerin birkaç görüşünden sonra olacak.

Yamaha S30
Korg i3
Korg Wavestation
Gem SK880
Kurzweil VA-1
Roland XP-60
Korg Karma
Gem WS3
Roland JP-8000
Korg N1
Korg X2
Roland JX-305
Roland VA-76
Kurzweil K2500AES
Roland A-90EX
Technics AX-7
Roland RS-70
E-MU Proteus 2500
Gem Equinox
Ketron SD1
Solton MS60

Hocam, herkesin zevki ayrı olmasına rağmen üretildikleri zaman göz önüne alındığında Roland XP-60, JP-8000, Wavestation, Karma ve Kurzweil K2500 ön plana çıkıyor. Diğerleri genelde orta sınıf cihazlar ve kendileri/emsalleri kolayca bulunabiliyor. Bu modelleri neye göre seçtin? Söz konusu modellerden bildiğin satılık olanları mı var?

Kendi adıma konuşursam; Roland Jupiter-8/Juno-60/106 gibi bol düğmeli, gerçek analog synth'lerden almak isterdim. Yurt dışında DSI MoPho'nun klavyeli versiyonu çıkmış, yaz gibi piyasaya sürülürse almayı düşünürüm. Gerçi cihaz monofonik, ama iş görür herhalde. Polifonik ola Prophet-8 de bulunabiliyor, ama küçük bir servet karşılığı :(

Çok eskilerde değil, cebimdeki parayla da alakalı değil ama Oasys tekrar ve mantıklı bir fiyatla üretilse alıp master yapmak isterdim. Roland A70 de üretiliyor olsa alırdım.

Cevap geldiğine göre ben de kişisel olarak ne yönden seçim yaptığımla ilgili dilim döndüğünce bir şeyler yazayım.

S30, oldukça hafif, hatrı sayılır bir arpejyatörü var, üzerindeki sesler gayet başarılı, malzeme kalitesi yüksek, plug-in board yuvası var, aftertouch var.

i3, insert efektler o an sadece kendinde olan bir özellikti, malzeme kalitesi, gelişmiş micro edit (ritimlerde), iki ayrı vurmalı kanalı (drum,perc), aftertouch, bir aranjör klavye olmasına karşın sesleri synth mantığı ile çıkarıyor, her sesin parametreleri değişik, mod yapılınca sadece vibrato değil farklı şeyler atanabiliyor.

Wavestation, birşey yazmıyorum.

SK880, i1'den sonraki belki de tek 88 tuşlu aranjör klavyedir, master keyboard olarak da günümüz aletlerine taş çıkartır. Hazır ritimlerin kullanıcıya cevabı çok farklı, 32-track sıralayıcı ritim yazma ile şarkı yapma olaylarını bir synth mantığı ile benzeştiriyor. 32-part multitimbral, 2 GB harddisk, sene 2000. Şarkı ve ritim yapma ve çalma konusunda neredeyse Wersi gibi.

VA-1, iyi bir virtual analog idi benim gözümde, yenisi çıksa mutlaka almaya çalışırdım.

XP-60 için de kişisel olarak tuşe avantajını vurgulamak isterim. Lead solo için ideal, piyano sesine geçince de belli bir ağırlığı koruyan bir tuşe. Gerisini Xp-50'den bile biliyoruz.

Karma'nın Z1 ve Wavestation a benzer bazı özellikleri daha yeni bir yorumla stabil bir biçimde kendisinde toplaması tercih sebebim olabilirdi, bu alette de kişisel tuşe zevkim açısından vazgeçemeyeceğim bir yapı var.

WS3 belki de çoğumuzun sünnetinde duyduğu ws1 ve 2 nin 76 tuşlu ve hoparlörsüz olanı, bu alette de anısal, duygusal bir tercih yatıyor benim için tabi bununla kalsa yetmez, stabilite, drumkitlerin esnekliği, ritimler, sesler (sinus, pankola vb.) beni çekiyordu. Saydığım cihazların çoğu, kendi başlarına bir anlam ifade etmekten çok birbirini tamamlayan 3'lü veya 4'lü setler halinde olurlarsa epey birşeyler yapılabiliyor.

Jp-8000 de bir zamanlar sahip olmayı çok istediğim ama bir türlü başaramadığım bir va.

N1, master keyboard alternatiflerinden birisi, tuşe, midi kabiliyetleri,arp.,sesler vb..

X2, bu 76 tuşlunun yenisi olsun da çamurdan olsun, Tr'den, Triton Le'den daha iyi gözüküyor gözüme. Şimdilerde o kalite yok.

Jx-305, groove'a dördüncü aranıyor...Bunlardan bir üçlü set kurulsa dördüncü de dans müziği için bu olurdu. Ve yine tuşe, alışılmamış özellikler bir arada.

Va-76, srjv serisi expansion kartlarının önemli bir bölümüne sahip olmanın hesaplı bir yolu olabilirdi. Şimdi kim kime veriyor 118 drumkit, 3649 ses? Dünyanın en iyi akor tanıyan ve cevaplayan aranjör klavyelerinden biri.

K2500 Audio Elite System, şimdiki k2600'lerin ileriye dönük büyütülmüş hali, dadat, dio 26, aes/ebu, sampling, bütün kütüphaneler...

A-90ex, ilk gördüğümde korktuğum bir aygıttı, 64 midi kanalı, pitch bend/mod + yarı joystick, sağlamlık (ağırlık bir de tabi) ama değer.

Ax-7, dördüncü yapabileceklerimden biri. Seviyorum işte..

Rs-70, bkz. s30. :)

Proteus 2500, 128-voice polyphony, sıralayıcı, Edip Akbayramvari pad'ler.

Equinox, bkz. sk880, ws3, s30.

SD-1, böyle doğru dürüst aletler yapmıyorlar artık. Sağlam, stabil, pedalla çalışırken notaları yutmuyor, sesler adam gibi.

Ms60, sesler, ayrıca bkz. Ax7, Ws3, Jx-305...

Korg Karma,

Kurzweil K2600 (polifony si artırılıp biraz rötuşlansa PC3 yerine onu alırdım sanırım)

Karma, Kurzweil ve XP serilerinde yoğunlaşılmış. Bunlar klavyeden gerçekten anlayanların yaptığı 12'den vuran tecihler.Ben şimdi bunlardan 5+1 set yapmak istiyorum.

Proteus 2500, JP-8000, Karma, K2500Aes (76), SK880 + N1 (sahne için diğerlerinden daha hafif)

Stüdyoda dahi bir tane olsun aranjör klavye tercih edilmeli diye düşünüyorum. Ritim konusunda, örneğin yazılım tabanlı bir loop'un drumkitini değiştiremeyiz ama arranger klavye olursa, buna dönüştürme yazılımları aracılığı ile her markadan ritim atıp, bilgisayarda soft instruments olarak sesini, midisini, ıdısını, dıdısını ayarlayıp 'karada ölüm yok' türünden bir ritim kütüphanesi yaratabiliriz.

Access virus ler, Nord Lead ve modular lar
ayrıca geri kalan tüm güzel analog aletler özellikle mi liste dışında bırakıldılar?
Ha ben ayrıca eğer bulabilirsem bir Fender rhodes ve bir korg cx3 almayı çok istiyorum.
CX3 ü türkiye yetkilisi getirmiyormuş. Gidip konuştum 6 tane sipariş etmek lazımmış, 6 tane alet de bana fazla:)

Access eskilerden bir endüstri standardı olduğu için listede olmalı diye düşünüyorum.
Nord modular ise içerdiği modüller sayesinde aklıma gelen her sesi yaratabilmeme olanak sağlıyor. Ayrıca henüz adam gibi bir software emulasyonuna rastlayamadım. Bilen duyan varsa haber verebilirse çok makbule geçecek.
Fender rhodes için fetiş diyebiliriz.
Korg CX3 ise içerdiği leslie simulatoru ve şahane drive ı sayesinde bence B3 ü hammond un kendi ürettiği clonlardan bile daha iyi simule ediyor. software versiyonlar da çok başarılı ama hammond çalmak isteyen birinin mouse ile pek işi olmaz dimi...

Ayrıca geçen gün alaturka bir aranje işim oldu elimin altında bir i3 üm olmadığına nasıl üzüldüm anlatamam. Kafamdaki keman sesleri direkt i3 Strings idi ama başka türlü halletmek zorunda kaldım yarım saat keman sesi hazırladım vs vs...
Benim sebeplerim bunlar, tabiiki müzik söz konusu olunca zevkler çok değişiyor. Benim olmazsa olmaz dediğim aletler bir başkası için çok gereksiz olabilir...

Fender Rhodes tekrar üretimde bu arada, fiyatı da biraz tuzlu :)

Ben de herhalde Nord Modular G2X tekrar üretime geçse alırdım. Tabi çıkmayacak diye birşey yok herhalde, öyle bir açıklama duymadım en azından .

Korg triton studio ...sıfırı olsa keşke.
eli yüzü düzgün bi 2. el bulsam yine alırım gerçi...evet alırım. :D

Geri