[Eski] İdealinizdeki şarkıcı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Hadi bakalım, biraz magazin takılalım 8)

Tarzını beğendiğiniz şarkıcılar/vokalistler kimler ve neden beğeniyorsunuz?

Dökülün ama sadece liste yapmayın, ayrıca neden de bildirin.

M.

Aslında çok var ama, ilk olarak;

Fish.

Nedenini bilmiyorum ama bu adamda diğerlerinde olmayan "o" şey var. Söylediği şarkılar insanın dimağına kazınıyor, vokal melodileri içine işliyor. Marillion gibi bir grup, o ayrıldıktan sonra benim için "sade" bir progressive rock grubu haline geldi. Teknoloji çok gelişti. Bu adamı tanımak için "Script For A Jester's" adlı eseri bir indiriverin. Göreceksiniz ki parçayı asla yalnızca 1 kereliğine dinleyemiyorsunuz. Adam yeri geldiğinde yumuşuyor, insanı hüzünlendiriyor; yeri geldiğinde bir heavy metal şarkıcısı edasıyla "yırtık" vokal yapabiliyor. Muazzam yetenekli bir müzisyen. Etkilendiklerinin başında Peter Gabriel'i gösterdiğini öğrendiğimde daha sevmiştim. Saygım da o derece artmıştı.

Arto :eek: :lol: Bu kadar kötü şarkı söylemesine rağmen televizyoncuların onu adamdan sayıp ekranlara çıkartıp bizlere sunmasından dolayı çok başarılı buluyorum :lol:

Ben günümüzün şarkıcılarından Tarkan'ı çok beğeniyorum, konserlerinde de dikkatle dinledim ve izledim, çok güzel bir ses rengi var ayrıca yorumları ifade biçimi bayağı sağlam gerçekten şarkıyı söylemiyor yorumluyor kelimelerdeki vurgu ve ruh katımı mükemmel, o kadar hareketli olmasına rağmen inanılmaz sağlam söylüyor yani star olmayı fazlasıyla hakediyor. Bunun dışında eskiden beri sevdiklerim de tabiki gönlümdeki yerlerini koruyor, örneğin Fatih Erkoç bir daha Türkiye'den böyle bir yorumcu çıkarmı bilmiyorum. Çünkü Türk Müziği'nden tutun da Jazz a kadar mükemmel yorumluyor ve en başta çok iyi bir müzisyen.Ayrıca Erdal'ı beğenirdim bence güzel bir erkek sesi, yorumuda sağlamdı ama artık ortalarda yok, hatırlarsanız Emel & Erdal ikilisi olarak çıkarlardı sonra bölündüler Emel şarkıcı oldu Erdal kayboldu(nasıl olduysa) Kadınlardan yine ses rengini ve yorumunu beğendiğim Nilüfer (bazı kazalara rağmen) baş tacımdır, Sertap Erener ve Işın Karaca tartışılmaz diyorum. Burcu Güneş'i ayrıca beğeniyor sağlam ve sıcak buluyorum. Farklı formatlara da dalmak zorundayım çünkü çok şaşırarak dinlediğim ve böylesi sağlam söylemesi beni şoklara sokan diğer bir kadın şarkıcımızda Arbesk Müziğin bana göre divası Kibariye , kadın tuner gibi orkestra olsun olmasın mükemmel söylüyor ve benim tüyler havada :lol: Aslında daha sayılacak sağlam şarkıcılar mutlaka vardır ,ama ben, asıl olanları belirtmek istedim yani güzel yorumlayan ama yukarıda saydıklarımı taklit edenler de var onlarıda taklit yeteneklerinden dolayı buradan kutluyorum.

Yurt dışında da beğendiklerim saymakla bitmez, genelde onlarda vatandaşları bile sağlam şarkı söyleyebildiğine göre , buraya yaz yaz bitmez. Sevgiler.

Chris Cornell.

Mükemmel teknik, aşırı müzikal, çok iyi ses rengi, acayip söz yazıyor.

Vokalistlerin muhakkak bu adama kulak vermesi lazım. Coverdale, Dio ve Gillian'ın mükemmel ve had safhada özgün bir toplamı.

Tabii ki bu bahsettiğim üçlüden de vazgeçmek imkansız. Glenn Huges da vazgeçemediğim favorilerim arasında bu arada. Bu eskilere fazlaca sebep yazmaya gerek yok. Hepsi şarkıcılığı yeniden tarif etmiş adamlar.

Beğeniyorum kendilerini.

Nurkan'ın dedikleri aynen :shock: Hastasıyım Cornell ve diğer üçünün.

Bir de İngiliz sularından David Bowie, Bryan Ferry, Suede'in solisti Brett Anderson vs.vs.

NEDEN?

diye de sordum eğer okursanız.

Katılımcı kimliğim ile yönetici kimliğimi birbirine karıştırmak istemiyorum ama okuduğunu anlamadığı anlaşılan katılımcıların cevaplarını tek tışta sileceğim artık...

Hard rock, heavy metal için tek adam söylerim: Rob Halford.

Aşağı yukarı tüm diskografisini incelemişimdir bu adamın. Ve her Priest albümünde farklı bir adam olup çıkıyor kendisi. Mahcem'in dediği gibi belki Britanya'nın kırolarından olabilir ama adam her şekilde farkettiriyor kendini. Misal, Hear'n Aid'i izleyin. Oradaki koroda Dio var, Tate var, Don Dokken var. Ama adam resmen bastırıyor diğerlerini. Rock alemlerinde bu adam kadar tiz çığlıklar atabilen kaç adam vardır bilmiyorum.

Bir de şarkının konseptine göre tonunu, üslubunu değiştirebiliyor. Ama öyle, böyle değil. Birbirinden farklı albümlerde yer alan Priest şarkılarını dinleyin. Bazı şarkıları sanki o değil de bir başkası söylüyor sanki. Parça oral seksi anlatıyorsa farklı, epik nitelikteyse farklı, toplumsal mesaj veriyorsa farklı. Büyük vokalistlerin en büyük artısı da budur kanımca. Bir de Judas Priest'in bazı kayıtlarında vokalin hem çığlık hem de "clean" olarak kaydedilmesi harika birşey. Yeni nesil metal grupları da bunu yapmaya çalışıyor ama birçoğu eline yüzüne bulaştırıyor.

İbrahim Tatlıses için de sofistike bir adamdır pek diyemem ama bir gerçek var ki deli gibi ses var adamda. Allah vergisi, bunun başka izahı yok. Rob Halford için de durum aynı benim gözümde.

Ekşi Sözlük'teki Rob Halford yorumum özellikle adamı tanrılaştıran, ermiş kişi yapan yorumlaraydı. Yoksa adamın müzikal yeteneğine bir sözüm yok. Bazı arkadaşlar o nüansı algılayamadılar orada.

Araya girdim ama İbrahim Tatlıses sesini ısıtıyor mudur yada eğitim
falan alıyor mudur? Adam şovda bağıra bağıra saatlerce konusuyor
sonra deli şarkı sölüyor, bir daha konuşuyor, bir daha söylüyor
nasıl bir şey anlamadım hiç yorulmuyor (canlı yayın).

Bilen var mı bakıyor mu , ısıtıyor mu? Yoksa doğaldan hep hazır mı o kaslar?

Beğeniyorum bu arada bu sesi.

bulent

Mahcem' Alıntı:
NEDEN?

diye de sordum eğer okursanız.

Katılımcı kimliğim ile yönetici kimliğimi birbirine karıştırmak istemiyorum ama okuduğunu anlamadığı anlaşılan katılımcıların cevaplarını tek tışta sileceğim artık...

peki peki, haklısın mahcem abi, özür..
çok güçlü ve geniş aralıklı bi sese sahip kendisi (jeff buckley). kendisinden sonraki birçok vokalistle de örnek olmuş.
ayrıca, vokalist kimliğinin yanısıra gitar da çalar.. fena da çalmaz hani.
bir de vokalist dediğin, ne söylerse söylesin, dinleyen insanı içine çekebilmeli , "mood"a sokabilmeli yani.. jeff de bunu fazlasıyla becermiş kanımca.. videolarında felan tüyleri diken diken oluyo insanın..

yanlız mahcem abinin uyarılarının insan beyni üzerinde pozitif etkileri olduğunu post'tan anlamak mümkün değil mi :)

David Coverdale dedim ya....

Stalkers in Tokyo die bir albüm yapmışlar. Adrian Vandenberg akustik gitar çalıyor, malum abi söylüyor. O 20 senelik parçaları. Mümkün olan en soğukanlı şekilde. Dinlediğin zaman, eğer biraz şarkı söylüyorsan, adamla beraber nefes alıp, veriyorsun. Güzel kayıt budur işte.

Orada ne yaşanıyorsa, seni o ortama ortak etmeye başarmış herifler.

Bir gitar, bir vokal.

steven wilson.
dünyanın en yumuşak sesi. ayrıca choruslardaki dehasını da gözardı etmemek lazım

mikael akerfeldt
dünyanın en yumuşak sesinden daha yumuşak bir sesi var. ama bu yumuşak sesin bir anda canavarlaşması saygıyı hak ediyor bence. dakikalarca brutal vokal yaptıktan sonra pat diye temiz vokale dönmesi falan.. çok acayip geliyor.

ufak bir liste oldu özür dilerim. freddie mercury'ye de burdan selam ederim. senin gibisi gelmeyecek babacım.

ben richard marx diyorum.sesinde butun duygulari barindiran yegane solistlerden. sesi her parcada kadife degil ama vokal zekasi en ust duzeyde.
bir de chris isaak demeden gecemem.ruh,zeka,teknik komple bir sarkici.
avant garde dan bunlar.
opera da ise jose carreras favorim.dramatik eserlerde de domingo cok basarili.

Arif Susam

O ne sestir be kardeşim her dinleyişimde ağlamak istiyorum.
Okadar içten ve beklenmedik yerlerdeki vurguları öldürüyor beni.

dietrich fischer diskaeu' unutuyordum az daha.nasil bir baritondur o.her nuansi hakkini vererek hic zorlanmadan verir.gokgurultusu gibi patlayislari beni cok etkiliyor. oda muzigi, mozart yorumlari ve oratoryolarin vazgecilmez solisti.45-93 arasi yaptigi kayitlarla dunyanin en fazla kayida sahip ses sanatcisi ayrica.

Begendigim adamları yazmıs arkadaslar
onların içinden de en cok Freddy Mercury saevdigimdir
canlı performansları bu tercıhımde cok etkılı olmustur.

bir de Kip Winger'ın ''Songs From the Ocean Floor" ve "This Conversation Seems Like a Dream" albumlerindeki vokalleri söyleyecegim
bu albumlerde vokalinin teknık yonuyle bırlıkte hissettirdikleri cok etkileyici bence...

şarkı söylemenin yanında, duruşu, karizması liderlik özellikleri bakımından ben de nurkan gibi David Coverdale diyebilirim rahatlıkla. Sahnenin en önünde acaip derecede güven veren güçlü bir duruşu var. Tam bir 'baba' durumu.

Mr.Big den Eric Martin... bu adamı tarif edecek kelime bulamıyorum kelimeler yetersiz kalıyor.. bir insan, sesine, gırtlağına nasıl bu kadar hükmedebilir diye düşünüyorum hep... özellikle düşük tempolu ve drive gitarların olmadığı parçalarda resmen insanın ruhunu okşuyor.

Dave Matthews da diğer bir sevdiğim isim.. çok zor bir stili var o kadar fazla kelimeyi o kadar değişik ritmlerle o kadar melodik ve karışık zamanlarla söylemek çok beceri isteyen bir durum, ayrıca çok orjinal bir müziği olduğuna inanıyorum çok da iyi bir gitarist ve besteci.

Jamiroquai - Jay Kay --- show için doğmuş bir adam. sesiyle müziğiyle giyimiyle dansıyla ayrı bir tarz yarattı, unutulmuş bir çok müzikal fikri tekrar modern bir şekilde gündeme getirdi, acid jazz ın hortlamasına sebep oldu, pop öğelerle birleştirip çok geniş kitlelere tanıttı.

Tori Amos - Tam bir tanrıça. inanılmaz şarkıcılığı, piano stili, şarkı yazarlığı, yok ben ne diyeyimki anlatılcak gibi değil. (rakıya verecem şimdi kendimi kara sevda resmen :? )

Stevie Nicks - Southpark gibi çizgi filmlerde vibrasyonlu vokal stiliyle dalga geçilip keçiye benzetilse de, giyinişi, duruşu, eskimezliği,olgun müziği ile tam bir kraliçe.

--- sevgili Cenk Eroglu nun bize tekrar hatırlattığı ve forumumuza üye olarak kazandırdığı,etkileyici solo albümleriyle keşke Headed for a Heartbreak lerden Spell I'm under lardan Hungry lerden sonra takip etseymişiz dedirten, besteciliği solistliği,basçılığı,gitaristliği ile Kip Winger ı da saygıyla analım, umarım hakettiği değeri görür. (doğrusun sekoser)

ses hakimiyeti,entonasyon, hissiyat,karizma,sahne hakimiyeti,yaratıcılık, gibi faktörleri göz önünde bulundurup, kendi müzik zevkimle baktığımda aklıma bu isimler geldi.

Geri