[Eski] Çoklu Hoparlör (multi-speaker) Sistemi Kurmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Atalay

Yeni üye
Selamlar,

Öyle Protools, gitarlar, kayıtlar, frekanslar hakkında car cur konuşuyorum ama gel gör ki iş başa düştü ve 150 m2 bir ideal dikdörtgen alana stereo ses düzeni için 16 hoparlör kurmam ve ses kaybını en azda tutarak 3 adet CD playerı bu 16 hoparlöre 8 sağ 8 sol olarak bağlamam lazım.

Bu noktada 16 hoparlörden ses kaybını önlemek için ne gibi önlem ve techizat eklemem gerekir dersiniz? CD playerlarları henüz almadık ama en basitinden her birinde 4 çıkış olduğunu düşünsek bu konuya nasıl yaklaşmam gerektiği konusunda yardım rica ediyorum.

Asıl amacım ;

paralel kablo döşeyeceksek hoparlörlerden ses kaybını önlemek,

ve güçlendirici gerekiyorsa orta üzeri kalitede marka-model ismi alabilmek.

Teşekkürler.

O tarz birşey, arsa var, izinler alındı, üzerine sıfırdan bina yapacağız da şimdiden emin olmak sitediğim konular var. Hem her merak eden de faydalanır diye konuya girdim. :)

Atalay,

Seni anlıyorum tabii ileriye dönük bir yatırım için bir takım ön bilgiler edinmek istiyorsun, ancak şu anda ne söylesem âfâki olacak, gruplu tavan hoparlör bağlantılarında empedans en büyük problemin olacak, burada birkaç farklı çözüm olabilir ancak kalite mi ucuz maliyet mi ona karar vermen lazım. Ucuz yolda hat trafosu kullanman gerekecek ancak açık söyleyeyim, hat trafosu üzerinden bağlanan seslendirmelerde netice çamurlaşır, aksi halde her bir hoparlör için ayrı bir amplifikatör çıkışı gerekir, o da maliyete etki eder. Zamanında bunlardan oldukça kurmuştuk birçok yere, o yüzden açıkçası planlar olmadan bu konuda net birşey söylemek güç.

Bu işin Türkiye'deki babalarından biri (hatta bana sorarsan en babası) Mete Kuzer'dir, Ümit Kuzer'in ağabeyi. Kendisi custom amplifikasyon ve kabinler üretir, pro müzik cihazlarının tamir ve bakımını yapar, bu işin pratiğinin piri bir adamdır. Çırağan Oteli'nden aklına gelen bütün gece kulüplerine diskoteklere varana kadar Türkiye çapında herkese iş yapar. Istanbul'dan atlayıp Bodrum'a Marmaris'e sistem kurmaya, bakım yapıp arıza çözmeye gidip geri gelme olayını az yapmadık onunla ben Türkiye'deyken. Hatta ben daha üniversitedeyken Cemal abim ile Mete abi ortaklaşa gitar amplileri üretir satarlardı dünya standardında, ama iç piyasa çok küçük olduğu için maliyetleri kurtarmadı, bıraktılar o zaman. Bu dediğim de 1987-88. Staras, ATV gibi kurumlar bile içinden çıkamadıkları sorunları için Mete'ye gelirler. Yeri Üsküdar Halk Caddesi'nde, Doğancılar'a çıkarken Anadolu Hastanesi'nin tam karşısında, telefonu da 0216 553 2945 (evvelden 333 2945 idi ama bölgedeki bütün numaraları değiştirip 333'ü 553 yapmışlar galiba bu yakınlarda).

Sana tavsiyem Mete'ye bir telefon et, abimin ve benim adımızı ver, zaten biz her hafta birkaç kez telefonlaşıyoruz Mete'yle, derdini anlat, o sana yardımcı olur. Hatta eğer bütçen varsa bırak işi o yapsın, Zira eğer konuya çok hakim değilsen tasarruf edeyim derken çok daha fazla zamanını ve paranı harcarsın, birşeye de benzemez. O adamlar onun kompedanı, anahtar teslim yapar verirler.

Cemal de bu konuda birşeyler yazacaktı ama meşgul aşağıda şimdi, sonra gelecek.

Çok sağol Mahcem. Anlıyorum. Tabi ki iyi bir sistem kurmak isterim. Kaliteli sistem kurmak isterim. Vadesi çok daha uzun oluyor. Vakti geldiğinde ve planlar tam oturuğ inşaata başladığımızda o salon ile ilgili mekan düzenleme de biraz belli olur. Ne de olsa sahne vb. belli olacak. O zaman detaylı bir bilgi ile kendisine ulaşacağım. Afaki bilgilerle onu rahatsız etmiyim aynı şeyleri söyleyecek belli ki. Kışın inşaat başlar. Gereken yapılır. Çok teşekkürler.

Atalay eğer imkanın varsa hiç direkli sütunlu bir salon inşaatına girme... Eğer akustiği bozacak direkler olmazsa kolon yerleşiminde bu kadar sıkıntı çekmezsin. Hatta direk konser sistemi top kolonları tavandan iki sahne kenarına asarsın, sublarıda sahne önünde alta biryerlere koydun mu iş tamam... Yalnız bir akustik mühendisine de danışmanı tavsiye ederim ona vereceğin 2-3 yada max 4 bin$ ı soundundan memnun kaldığı için gittikçe artan hoşnut müşterilerinle kat be kat çıkartırsın

Öyle kafana göre taşıyıcı kolonları saga sola taşıyamazsın. Atalay hoca sende anlarsın iç mimarsın . Betonarme döşemeler ile öngermesiz 8 metreden fazla açıklık geçmek sakıncalı bence dişli döşeme veya öngerme kullanın cunkü açıklıkta moment kesit ortasında acıklıgın karesiyle dogru orantılıdır 5 metrede 25 iken iki metre artışta bu deger 49 olmakta yani iki katı. Eger düz döşeme kullanacaksanız o mesafeyi kolonsuz kirişsiz geçmeyin cok problem yaşarsınız.
Hoparlör sistemi için Mahcem abinin dediği hat trafosu yöntemi dedigi gibi gerçekten sesi bozuyor F-R deheri yaklasık 40 18000 filan o trafoların .. Onun yerine power amp artışına gidin bence biraz fazla paraya mal olabilir ama direkt cözümdür...

Teşekkürler arkadaşlar. Sütun kolon koymak vb. mimari ve inşaat bilgileri konusunda pek derdimiz olmayacak tabi. Konser yapılacak mekanda doğal olarak dikmelerin de olabildiğince engel teşkil etmemesi gerekiyor. Bu durumda hoparlörler de ona göre yerleştirilecek.

Şu an sadece paralel kablo sayısı artıkça hoparlörlere düşen ortalama enerjinin düşmemesi için ses güçlendiricleri üzerinde bilgi almaya çalışıyorum.

İlginiz ve verdiğiniz bilgilerle sizlerin de böyle konularda sıcak ve hareket içinde olmayı istediğinizi düşünüyorum, bu çok güzel. İnsanın kendi mekanını hazırlayabilme şansı olunca gece yatakta "şunu böyle de yaparım bunu da yaparım" gibi düşünmeden edemiyor.

Araya bazı switchler, aynı çıkışa 8 hoparlör bağlama vb. ses seviyelerini düşüren eksilerden kurtulmak için ön bilgi edinmeyi, bilgisi olanlardan edinmek şansını bulabilirsem ne ala. İlk mesajıma bakıp, bu kadar hoparlöre şu kadarlık güçlendirici vb. marka model bilen varsa halen ilgileniyorum. Yaz sonu konuya tam dalacağım ama şimdiden post-it ler yapıştırmaya başlamak iyi fikir.

Ben 2 çıkışlı power amfilerden 4 çıkış alıyorum. Çıkış başına fazla çıkış almanın sadece sound işi olmadığını düşünüyorum Onları idare edebilmek te önemli. Kontrol için bir çıkış başına bir paralel ideal bence. Tabi bu arada kaç W'lık bişey düşünüyorsun, Kaç W'lık kolonlardan kaçar tane yerleştirmeyi düşünüyorsun tam olarak.

İlk mesajımda 16 tane diye yazmıştım exit o mesaja da bir bakıver. Ayrıca 16sını da kesin kullanmak değil, belki 12 olacak ama yine de genişletmeye karşı önceden hazır olmak lazım diye 16 dedim. Aslında mekan hacmi için kaç watt gerekir tam bilmiyorum ama 3000-5000 arası olma ihtimali çok fazla. Sanırım o mekan oluşmadıkça bu konuya girmek pek etkili olmayacak. Mekan bitince watt hakkında tekrar konuya dalarım.

Atalay,

Kusura bakma biraz gec kaldim cevap vermekte. Ayrica da evden yaziyorum bizim hanimin gavur klavyesi ile.

Eger ultimate problemsiz bir sistem olsun istiyorsan ben 8 ayri stereo power kulanacaksin derim. Oyle yok ara trafosu imis, guclendirici imis, distributor imis bence bos is. Ileride basini agritacak fuzuli cihazlar.

Bu tur sistemlerde bilimsel calisip adam gibi empedans/guc hesabi yapip ses seviyelerini ayarlayacaksin. Bunun icinde limiter kullanmak kacinilmaz. Son olarak da sistemi kurup ayarladiktan sonrada kimse gelip rastgele sisteme parmak atmayacak.

O isi biz yapiyor olsaydik CD lerin haricinde kesinlikle butun sistemi kendimiz dizayn/imal ederdik. Gorunuse gore daha erken safhadasin zamani gelince konuyu ac en iyi cozumu bulmaya calisalim. Ama bu arada eger butcen varsa Mahcem'in tavsiyesini goz ardi etme Mete'yi danisman olarak yanina al basin rahat eder.

Sevgiler

Çok sağol, bu söylediklerin en iyi yolun başı bence de. Başka uyduruk arabirimlere girmeden 8 parça bunlardan almak. Zamanı gelince de iç mekan hacmine göre ilgili marka ve model araştırması yapıp ayrıca Mete abiye de soracağım artık. Bir kere yapıyoruz, düzgün olsun. Bu sistemin başında ben olacağım zaten, parmaklayanın parmağını büyük ihtimal bel altındaki hava akımını tıkamak için kulladırırım artık. :)

Bu çok faydalı bir önbilgi oldu tekrar sağol.

Hayirli olsun Atalay.
Burasi bar gece klubu tarzi biryer olacak anladigim kadari ile 8)
Akustigini iyi ayarlarsan ses duzeni tabi daha kaliteli duyulur (tavana bazi difuzorler koymak gibi).
Icine bar koyacagini var sayiyorum, muzigin sesinin en az barda duyulmasi gerekiyor, barmenler kolay servis versin ve iyi icki satabilesiniz :wink:
Biz de bu isin icindeyiz ne de olsa :)
Dizayn ederken servis yapan insanlarin ve musterilerin en kolay sekilde bara ulasacaklari, genis cepheli bir bar yapmak ve kolay stoklanabilen raflar ve buzdolaplari da onemli oluyor.
Estetikten cok pratige donmek uzun vadede daha faydali.

Haklısın pratik konuda. 1 sene kadar North Shield barında çalıştım DJ olarak. Bar tarafını iyi bilirim. Arka tarafın da hızlı iş yapması gerek. Açıkçası bar bölümüne çok ses gitmesini istemiyıorum (zaten sen de öyle imada bulundun galiba). Bakalım, gaza geldik gazsız kalmamak için sürekli fikirler üretip asıl çizimleri yapan şirkete kendi görüşlerimizi veriyoruz. Kasımdan sonra ciddi ciddi bende gömüleceğim çizimlerin kontrolü ve inşaat başında tetkiklere :)

Hadi ortalığı bulandırayim, marjinal bir fikir atayım ortaya :)

Bose' un silindirik speakerleri böyle bir mekan için kullanılamaz mı?

Konser için olmasa da CD den dinleti sırasında mantıklı olabilir. Tabi ben şu sıralar tavana gömme sistem düşünüyorum.

Geri