[Eski] Çift işlemcili bir sistem...?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

quantumx

Yeni üye
Bu aralar bilgisayar toplamaya çalışıyorum. Şimdiye kadar hep orta seviyeli bir bilgisayarda müzik yaptım. Artık çıtayı biraz yükseltmek istiyorum. Ve malum, bu konudaki en önemli şey işlemci. İşlemci ne kadar güçlüyse, doğal olarak bilgisayar başındaki çalışma da o kadar hızlı ve verimli oluyor.

Aşağıdaki sitede üst seviye işlemcilerin benchmark sonuçları var:

http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

Ve elbette en ön sırada, Intel'in daha henüz yeni çıkardığı Xeon 5000 serisi bir işlemci var. Amazon.com fiyatı 1,714 $.

http://www.amazon.com/Intel-3-33GHz...ocessor/dp/tech-data/B002JCJAR6/ref=de_a_smtd

Bu işlemci ile Core i7 serisi işlemciler arasında hatırı sayılır bir performans farkı var. İlk fikrim, bu işlemciyi almak ve sistemi bu şekilde kurmak. Bunu bir kenara koyalım.

Aklımda olan bir diğer seçenek de server tabanlı bir bilgisayar toplamak. Çift işlemci desteği olan server tabanlı anakartlar var, şunun gibi:

http://www.kiyanus.com/store/ProductDet ... pe=Details

Örneğin, bu anakarta yukarıdaki Intel Xeon 5000 serisinden 2 işlemci takılabiliyor ve kart 96 GB bellek kapasitesine sahip.

Sorularımsa şunlar: Müzik çalışmalarını server tabanlı bir anakartta çift işlemci kullanarak yapan var mı? Varsa, Cubase'de, Pro Tools'ta hız ve verimlilik açısından herhangi bir sorun yaşadılar mı? Örneğin yeni bir kanal yada varolan kanala yeni bir efekt eklendiğinde cızırtı seslerinin gelmesi yada programın yavaşlaması gibi. Böyle bir bilgisayarda en fazla kaç kanal sorunsuzca kullanılabiliyor?

Lütfen bu başlığı gereksiz yere açılmış bir başlık olarak görmeyin. Evet, sözünü ettiğim parçaların fiyatları uçuk, farkındayım. Ama bilgisayar müzik yapımının en önemli ayağı ve bu yüzden bu sefer bu işe iyi bir yatırım yapmak istiyorum. Cubase'de varolan projemin üzerine yeni bir kanal açmaya korkmaktan bıktım artık. Bu durum yaratıcılığımı engelleyen büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Artık sorunsuz bir şekilde müzik yapmak istiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim. :)

Denemedim ama server urunlerinde onemli olan yalniz 2 sey vardir:
1-sureklilik
2-sayisal islem kapasitesi

Ses ve video isleri icin ise multimedya performansi yuksek olmalidir yani sayisal islem kapasitesi ile dogrudan ilgili degildir.

Ozetle server urunleri ile alacagin performans daha yuksek olacak denemez bu veriler ile

cift islemci isi isecok da luzumlu birsey degildir yapacagin is icin birini bile %100 kullanmayacaksin 2. yi ne yapacaksin?

Bellek mevzuu ise degiskenlik gosterir su an 6 gb bellek ile bir zorlanma gordunmu ki 96 gb bellek gereksinimin var?Bir de sunucularda genellikle dusuk hizli bellekler aynalama vb. ile kullanilir.

Ses ve video isleri icin ise multimedya performansi yuksek olmalidir yani sayisal islem kapasitesi ile dogrudan ilgili degildir.

Kafam karıştı biraz. Linkini verdiğim çift işlemcili anakart, Intel Xeon 5000 serisi işlemcileri destekliyor. Şimdi örneğin ben Xeon 5000 serisi bir işlemci aldım diyelim. Buna uygun bir de Asus anakart alıp sistemimi bu şekilde kurdum. Yada aynı işlemciden iki tane alıp Intel'in çift işlemci destekli anakartıyla sistemimi kurdum. Bu durumda hangi sistem daha hızlı & verimli çalışacak? Söylemek istediğin şeyi biraz açarsan sevinirim.

cift islemci isi isecok da luzumlu birsey degildir yapacagin is icin birini bile %100 kullanmayacaksin 2. yi ne yapacaksin?

Ben 24 kanal çalışmak istiyorum ve şu anda kullandığım core2duo işlemciyle 16 kanal dahi zorluyor. Bu nedenle çift işlemci daha iyi sonuç verir mi diye araştırıyorum. Eğer mevcut işlemci çalışma sırasında yetmiyorsa, neden ikinci bir işlemcinin faydası olmasın (belki şimdi değil de daha sonra)?

Bellek mevzuu ise degiskenlik gosterir su an 6 gb bellek ile bir zorlanma gordunmu ki 96 gb bellek gereksinimin var?

"96 GB" bilgisini o çift işlemci destekli anakartın sahip olduğu bir özellik olduğu için verdim, 96 GB belleğe ihtiyacım olduğu için değil. :)

Elbette günümüzde 6 GB bellek gayet yeterli. Ama ben bellekten ziyade işlemci üzerine yoğunlaşıyorum dediğim gibi. Malum, bir kere alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor.

Böyle yapmak yerine 2 bilgisayar kullansan?

server olarak çalıştırmayı sağlayan programlar var, eski bilgisayarını slave yapar yenisine gerektiğinde extra güç sağlarsın. Bunu uzun süre önce denemiştim ve verim çok yüksekti eski makinada çünkü Cubase (veya her ne kullanıyorsan) çalışmıyor hatta ekran kartını bile kurmamıştım eski makinanın nerede ise 2 kat fazla plug-in açmıştım-o da sırf serverda.Her proje başına oturduğunda da 2 makinayı birden açmak zorunda değilsin, baktın yeni bilgisayar tıkanmaya başlıyor o zaman eski makinanı açarsın.

Ram önemli, yetmezse cpu'un istediği kadar güçlü olsun yine tıkanır. VSTI'lar birde benim tahminim yenileri çıktıkça daha çok ram'e yüklenecekler o nedenle ram'i yüksek tut yeni bilgisayar aldığında.

Xanair' Alıntı:

Katılmıyorum. "Multimedya performansı" dediğiniz şey sayısal işlem kapasitesi ile doğrudan ilgilidir. Sesler üzerinde sayısal olarak yaptığımız tüm operasyon, toplam ya da çarpma işlemlerinden başka bir şey değil.

Soruya gelince, açıkçası bu kadar güçlü bir sistem sineği balyozla ezmeye benziyor. Bütçeniz varsa bilemem, ancak ben olsaydım ev kullanıcısı düzeyinde iyi bir işlemci (örn. Phenom II X4) alıp kalan paramı müzik ekipmanına yatırırdım.

Bilgisayar teknolojisinde "Bir kere alınıyor, uzun yıllar kullanılıyor" yaklaşımını da desteklemiyorum. Paralar bir yıl sonra yarı fiyatına inecek donanımlarda çarçur oluyor. Yazık... Üç-dört yıllık aralıklarla gerektikçe anakart + işlemci + bellek üçlüsü yenilemek çok daha hesaplı.

Performansa gelince; istatistikleri ve test sonuçlarını görmeden bir şey demek zor. Birkaç işlemci veya işlemci çekirdeğinden alacağınız performans, kullandığınız uygulamaların çoklu-işlemcileri ne kadar desteklediği ile de orantılı.

Kişisel fikrim: Bence değmez. Mertay'ın dediği en iyi çözüm gibi duruyor şu noktada. Veri ağ üzerinden aktarıldığı için minik zamanlama farkları olacaktır. Gecikmeyi toparlamak için muhtemelen bilgisayarınız birkaç milisaniye bekleyecek, bu da size tepki gecikmesi olarak yansıyacak. Tamamen ayrı busları ve hafıza modüllerini kullanan iki farklı bilgisayarın vereceği performansı tek bir bilgisayardan almak için kıyasla çok daha fazla para dökmeniz gerekir diye düşünüyorum.

Eğer işleri bilgisayarlar üzerinde dağıtmak için kullanacağınız yazılım çok pratik değilse biraz sinir bozabilir; ama bu yolun hesaplılığı sinir bozuculuğunu kat ve kat karşılıyor.

Mertay,

Böyle yapmak yerine 2 bilgisayar kullansan?

server olarak çalıştırmayı sağlayan programlar var, eski bilgisayarını slave yapar yenisine gerektiğinde extra güç sağlarsın. Bunu uzun süre önce denemiştim ve verim çok yüksekti eski makinada çünkü Cubase (veya her ne kullanıyorsan) çalışmıyor hatta ekran kartını bile kurmamıştım eski makinanın nerede ise 2 kat fazla plug-in açmıştım-o da sırf serverda.Her proje başına oturduğunda da 2 makinayı birden açmak zorunda değilsin, baktın yeni bilgisayar tıkanmaya başlıyor o zaman eski makinanı açarsın.

Evet, bu da güzel bir çözüme benziyor. Bunu bir araştırayım.

ec,

Soruya gelince, açıkçası bu kadar güçlü bir sistem sineği balyozla ezmeye benziyor. Bütçeniz varsa bilemem, ancak ben olsaydım ev kullanıcısı düzeyinde iyi bir işlemci (örn. Phenom II X4) alıp kalan paramı müzik ekipmanına yatırırdım.

Haklısın. Galiba şu anki sistemimle çalışırken performans ve hız sorunlarım had safhaya dayandığı için gözüm döndü benim. :D Aslında bu çift işlemci fikrine şuradan kapıldım:

http://www.kolaycaal.com/Products/Apple-Mac-Pro-2xQuad-Core-293GHz-GeForceGT120.html

Bu canavarın fiyatı 16.510TL. Bu parayla iyi seviyeli 6-7 adet PC toplanabilir. İki tane Quad-Core işlemci var üzerinde. Böyle bir bilgisayarı PC olarak toplasam acaba ne kadar tutar dedim ve şöyle bir liste çıktı ortaya:

Intel SER MBD INTEL SATA S5520SC anakart - 1.057,15 YTL
Intel QuadCore Xeon E5520 işlemci (2 adet) - 668 X 2 = 1336 YTL
BENQ G2220HDA 21.5" monitör - 266 YTL

Bunlar 2660 TL tutuyor. Diğer ekipmanlar da (ekran kartı, kasa, vs) 1000 TL civarı tutsa 3500 - 4000 TL gibi bir fiyata her biri dört çekirdekli çift işlemcili bir PC toplanabiliyor. Böyle bir sistem elbette yukarıda örneğini verdiğim Mac Pro ile yarışamaz, tabi ki Mac bambaşka bir konu. Ama en azından çift işlemcili bir PC elde ediliyor, ki muhakak bunun avantajları olacaktır.

O nedenle, acaba benim aklıma gelen başka bir müzik severin aklına gelmiş mi, böyle bir sistemle müzik yapan var mı, onu öğrenmek istedim. Ama sanırım yok. :roll:

Performansa gelince; istatistikleri ve test sonuçlarını görmeden bir şey demek zor. Birkaç işlemci veya işlemci çekirdeğinden alacağınız performans, kullandığınız uygulamaların çoklu-işlemcileri ne kadar desteklediği ile de orantılı.

Reason ve Cubase'in birden fazla işlemciyi destekledikleri yönünde bir şeyler okudum bazı forumlarda. Ama denemediğim için emin değilim.

Ben zamanında bunu denemiştim, belki şimdi başka marklarda vardır http://www.fx-max.com/fxt/ . Kurulumu inanılmaz basit ve latency çok düşüktü.

Tek sorunu slave'i yönetmek için yine mouse ve ekran gerekiyor. Dediğim gibi görüntü kartına falan ihtiyacın yok ama 2. monitör yer kaplıyor ve 2. bir bilgisayarın fan sesi biraz problem olabilir.

Bu şekilde sanırım 4 veya daha fazla makinayı birbirine bağlayabiliyorsun, öyle olunca standart 4 çekirdekli amd sistemle sanırım bahsettiğin mac'i daha ucuza kolayca ezip geçersin (ne gerek var tabii o ayrı konu :) )

Pixar, ferrari f1 bu sistemin profesyonel versiyonlarını kullanıyor.Çok yüksek güce ihtiyaç duydukları için bilgisayar "tarlaları" kullanıyorlar. Daw'larda da populer oldu, Reaper'ın yanında sanırım benzer bir program veriliyor. Merging diye bir firma var pyramix diye bir DAW'ları var, ülkemizde bilen eden yok ama ciddi ürünleri var. Onlar işi daha da ilerletip latency'i minimuma düşürmek için windows gerekmeyen bir sistem kurmuşlar.

2. bilgisayar çok sorun olursa birde bu var ama denemedim, http://www.liquidsonics.com/software.htm CUDA kullanarak bu plug-in'den kullandığın reverb impulse'ları için gereken gücü ekran kartından kullanabiliyorsun.

Bence Levent haklı.

Bir de HP'nin genel kullanıcı için ürettiği bilgisayarlar pek iyi olmasa da, server'ları canavardır.
Tanıdığım biri eski bir prolient kullanıyor, sıradan masaüstü bilgisayarlara göre daha sağlam çalışıyor.

Anakartı dikkatli seçerseniz server'lar epey iyi bence. Yerinde servisin dışında, bir de ek garanti paketleri daha ekonomik, firmalara özel oldukları için.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri