[Eski] Çift Bilgisayar Monitörü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
LCD ise sorun yok :wink:

Fakat normal CRT monitör ise; kayýt esnasýnda -sanýrým manyetik alaný dolayýsýyla- dip gürültüsüne sebep oluyor diye biliyorum.
Ama ne kadar etki ediyor, onu bilmiyorum.

instrumedley' Alıntı:
çift bilgisayar monitörüyle çalismanin herhangi bir handikapi var mi acaba?

Handikapý varmý bilmem ama çokta bir etkisi olduðunu düþünmüyorum.
Rahar çalýþma imkaný saðlýyor o tartýþýlmaz :wink:
Herþeyden önce saðlam ekran kartlarý ve bütçe gerektiren bir durum.
O bütçeyle kayýt yapabilecek ekip almak varken.Çift monitör almak bana biraz tuaf geliyor.

Bir laptop alýp çift monitör yerine çift bilgisayar kullanýrsýn.Çalýþma hýzýn %100 iki kat artar.

Bu arada çift monitör kullanýyordum bi zamanlar.
Crt monitör kullanýyordum herhangi bir dip ses olayýna maruz kalmadým.

Sanırım manyetikli enstrümanlar monitöre yaklaşınca manyetik alan nedeniyle cızırtı yapıyor.

Ciddi anlamda müzikle ugrasan birisi icin iki ekran sart. Hele hele cubase kullanan birisi icin olmazsa olmaz.

Evet hatta Cubase'de imkan dahilinde ise 2 ya da üstü monitör kullanımı inanılmaz kolaylık sağlıyor. Aslında genel olarakda D.A.W. işlevinde kullanılan bir bilgisayarın tek monitörlü olması eskilerde kaldı gibi birşey. Tabi bu da bir maliyet onuda hesaplamak lazım Baran'ın dediği gibi çeşitli kombinasyonlarada gidilebilir. Handikap olarak kayda değer tek şey maliyeti bence. Çünkü o maliyete çok daha acil ihtiyaçlar (varsa tabi) giderilebilir.

Cubase'de yüksek çözünürlüklü bir 19 inch ile rahatça işimi görebiliyorum. Ancak çift monitör çok daha lezzetli tabii.
Çift monitör kullanımının herhangi bir handikapı yok benim bildiğim kadarıyla. Yalnız cubase'de aynı anda pek çok konsolu açık tutmak sistem performansını biraz etkileyebiliyor... Mesela mixer'i açın ve tüm kanalların vu-meter'ının gösterilmesini isteyin, bakın ne oluyor. ;)

Bunun dışında çift monitör ile ilgili herhangi bir problem olursa bu muhtemelen görüntü kartınız ile ilgilidir. Mesela bende eski bir radeon var. Bu kartta 2. monitör ara sıra titreme yapabiliyor veya ekrandaki görüntü karesinin kenarları bombelenebiliyor. Bence çok büyük bir problem değil.

Daha önce de bahsedilmişti, ben de hatırlatmış olayım. Eğer gitar kayıtlarınızı bilgisayarın olduğu odada alıyorsanız, özellikle monitöre yakınsanız ciddi gürültü olabiliyor. Daha önce bu konuda yazılıp çizilmişti, forumda bir yerlerde mevcut...

Elbette ki gönül 2 tane 19 inch LCD'yi almak ister... ;)

Sanırım konu 2 PC... 2 monitör değil.

Ben 2 PC birden kullanıyorum: Biri kayıt için Protools veya Cubase ve içinde birçok plugin, diğeri MIDI işleri için programlar ve aardvark ses kartından stereo çıkışla protoolsa bağlantı. Sonuçta 2. PCyi MIDI sampler programlar için kullanıp onları canlı ses kaydı yapıyor gibi protools inputlarına gönderiyorum.

Herhangi bir dip gürültü ya da sorun olmuyor kayıtlarda.

Çift monitörün en zor yanı tek monitöre dönüşü :)

Bizim burada iki workstationda dual TFT düzeni var ve şu an bakıyorum, geri dönmemiz diye birşey söz konusu değil. Abartma olmasın, bir üçüncü monitöre bile hayır demem.

Kullandığımız ekran kartlarının her ikisi de Matrox Millennium G550 Dual DVI 32MB, ama artık onlar oldukça eskidi, daha yeni modeller var artık.

Müzik bilgisayarında en büyük sorun kasa içindeki fan gürültüleri. Kasa ne kadar kalın olursa olsun ofanlar içeride çalışmaya başladı mı kasayı titretmeye başlıyor ve gürültü dayanılmaz bir hal alıyor. O yüzden kullanacağın ekran kartında soğutma sistemi olarak fan olmamasına dikkat et. Mesela 2D kartlarda fan soğutmaya gerek yoktur ve müzik programları da zaten 3D özelliği istemediğinden 2D kartlar rahatlıkla işi görür. Müzik bilgisayarlarında 3D kartlara hiç gerek yok. zaten oyun moyun da sokmaman lazım eğer ciddi bir şey yapmak niyetin varsa.

Çift monitör olayı çok rahat ve Mahcem seninle aynı kartı kullanıyoruz. Ama şu PC yenileme işinden hemen sonra ciddi ciddi 3 adet 23" LCD monitörlemeye girme ihtiyacı hissediyorum. Aynı anda kontrol edilmesi gereken plug-inler, mikser ve editing sayfaları oluyor ve hepsini bir anda görmek, mouse ile oraya buraya çekiştirmekle vakit kaybetmemek gerekiyor. Ev için biraz fazla olabilir ama aklın yolu bir deyip işi finansa bırakıyorum.

Kayıt ve miks PClerin olduğu odada yapılacaksa PC fanlarından kurtulmanın yollarından biri de PC nin arka bölümünü serin yere doğru açıkta bırakıp geri kalanını odaya ses geçirmeyecek bir şekilde kaplamaktır. Arka bölümü serin ve havadar tutmak ta oda içinde kolay değil: Bir yöntem, olsa olsa external driverlar edinip PC yi olabildiğince köşede kapalı bir kutuda tutmak Yerimiz olsa da PC yi başka odada tutsak.

Çift monitör ile çalışmak gerçekten çok keyifli
ve yapılacak yatırım artık eskisi kadar yüksek değil.
55$ !a çift monitör destekli 128MB Nvidia ekran kartları var

17" Düz ekran monitörler ör: Beko 100 $civarı..
valla ben kullanıyorum..
.
gayet yeterli..

:mrgreen:

Dip gürültüsünü bende duymustum olabilir ama emin degilim.LCD olmasi daha iyi CRT ler acaip yer kapliyor arkadasin studyosunda varda ordan biliyorum.simdilik cift monitor icin erken ( yani benim icin ) :)

ne yazıkki 4 tane arka arkaya LCD koyarsın bir CRT monitör yerine, ama 2 monitör ile çalışmanın keyfi bu dezavantajı unutturuyor bana..

:mrgreen:

Yanlız lcd monitörler tüplü monitorlerin kalitesini kesinlikle yakalayamıyor. Eğer aynı zamanda video veya grafiklede uğraşacaksanız tüplü almak daha mantıklı.

Birinci kart PCI üzerinde, ikinci kart AGP üzerinde, ve her birine destekledikleri kadar monitörü bağlamak münkün. Windows XP bazı eski PCI kartlarla (yada sürücüleriyle) problemli çalıştığı için BIOS ayarlarından primary display olarak PCI seçilmesi gerekebilir. Sistem PCI üzerine takılı kart üzerinden açılılıp, Windowsda görüntü ayarlarından ikinci monitor aktif hale getirilmeli. Çözünürlük ayarları yapıldıktan sonra tercihen AGP üzerindeki kart ve buna bağlı mönitör veya monitörlerden biri primary displary olarak seçilir.

Ben AGP üzerindeki bir NVidia FX5200'e bağlı Samsung 957 MB ve PCI üzerinde Cardex S3 VirgeDX'e bağlı Tatung CM14UH ile çalışıyorum.

Linux üzerinde benzer bir sistem için XF86Config dosyasında küçük bir ayar gerekiyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri