[Eski] protools da reverb kullanimi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

detone

Yeni üye
selamlar
biraz hareket olsun diye dusundum ve PT mixage da hangi reverb i kullaniyorsunuz?
waves 'in reverbleri hakkinda ne dusunuyorsunuz?
ve kullandiginiz reverb CPU yu nasil etkiliyor?

sahsen ben reverbOne ve waves in reverbl erini (Rverb) tercih ediyorum.
Reverb ayarlarini yaparken neyi dikkate aliyorsunuz? vs vs diye konunun detayini tartisirsak iyi olur;Cunku reverb konusu gecmisten beri cok tartisilan bir konu ve sanirim hicbir zamanda bitmeyecek gibi bir konu :)

Ben box içindekilere TL Space ve Digirack, dışarıdakilere de Eventide H3000SE reverblerini kullanıyorum.

Çok fazla yapay reverb kullanmayı sevmiyorum, akustik kayıtlarda sürekli olarak oda mikrofonu ile doğal reverbi de alıp onu ana sese eklemeyi seviyorum.

Özellikle vokalde reverb kullanmama veya çok gerekirse azzıcık birşey kullanma yoluna gidiyorum.

Bir ara bütçe denkleştirirsek TC Electronic veya Lexicon'un üst modellerinden bir hardware reverb de almayı düşünüyoruz, zira tamamen ITB çalışmaya geçeceğimizi uzun bir süre daha düşünmüyorum, ama yine de iddialı konuşmayalım.

M.

Mahcem' Alıntı:
Özellikle vokalde reverb kullanmama veya çok gerekirse azzıcık birşey kullanma yoluna gidiyorum.

M.

Turkiye'de tam tersini yapiyorlar.Vokal'de allabildigince reverb i duyuyorsun.
Hicmi kullanmiyorsun vokal uzerinde mahcem?
Benim'de dikkatimi ceken sey avrupa'da bu isi yapanlar(sesciler) ve muzisyenler fazla reverb kullanmayi tercih etmiyorlar.
Ben ilk basta bunun kulturel bir yaklasim olduguna inaniyorum.Ozellikle ugrastiginiz muzik tarzi "Turk halk muzigi" ve "sanat muzigi" ise reverb kullanma ihtiyaclari o kadar fazla ki anlatamam.Nedenleri bence muzikoloji
ve etnomuzikoloji icinde irdelenmesi gereken birsey.
Bir defasin Amerikalar ile calisiyordum.
Bana geldiler dedilerki"Bir album yapmayi dusunuyoeuz fakat Tarz konusunda biraz sizin muziginizden (Turk halk muziginden)yaralanmakta istiyoruz" Tamam dedim yani sanat direktoru ve butun mixage'a ben bakacagim.
Butun kayitlar yapildi bir cok inst kullandik.
Ve bazi Klasik turk calgilarini caldim(tambur,baglama,cura,kanun,davul)falan.Ve mixage'a basladik.
Ben anladigim dilden basladim mix'e.O zaman DIGI001 vardi.
Baglamalar'i ve vokal'i reverb ile duymak istedim.Ama hos olmustu hani.Butun parcalari (10 parca) bitirdim ve adamlar geldi ve hep beraber parcalari dinlemeye basladik ve adamlar benden Reverb i cikarmami soylediler.Inanamadim ama biraz tartismadan sonra cikarmam gerektigini isim geregi kabul ettim.
Ve sifir reverb ile mastering 'e gonderdiler.Album elime ulastiginda buna inanamadim.Ve o kadar ruhsuz geldi ki bana inanamadim bunu benmi yaptim diye uzunca bir sure REVERB bunalimina girdim :D

Mixage dan sonra reverb uygulama olayini nasil buluyorsunuz?Genel bir reverb uygulama olayi sanirim Memeleket'de cok uygulanan bir sistem
Yada siz nasil yapiyorsunuz

Ben protools la çalışmıyorum ama bana bu iş biraz yapmak istediğine ve müzik tarzına göre değişir gibi geliyor.
Mesela new age tarzı çalışıyorsak reverb ün bu tarzda hayati katkısı var.

Ayrıca midi ve synth seslerin çoğunda kendinden reverb delay vs. az miktarlarda oluyor.Mixte dengeyi sağlamak amacıyla mecburen audio kanallarada bir miktar reverb vermek zorunda kalıyorum.
Yani değişken bir durum, herkes yoğurdu farklı yiyor.

Benim memnum kaldigim bir reverb yok su an. TLSpace, RVERB, TrueVerb, Dverb kullanirim. Aralarinda tercih yapmiyorum. Nabza gore serbet.
Ben genelde ambiyansi delaylerle kontrol etmeye calisirim.

Mundox' Alıntı:
Ben genelde ambiyansi delaylerle kontrol etmeye calisirim.

selam mundox
biraz acarsan belki bu konuda bilgi almak isteyen arkadaslar olabilir.
Mesela hic sinema yada TV icin calisan arkadaslar yokmu Reverb konusunda onlar ne dusunuyor.

Pro Tools'la gelen delay pluglarini AUX şeklinde açarım. Yani en az üç tane stereo delay kanalım olur. Pro Tools bunları tempoya otomatikman ayarlar zaten. Tempoya uydurmadığım tek delay kısa olan, 50ms'dan az olandır ki bu da zaten delay olarak duyulmaz. Bundan bir kaç tane açarsanız değişik enstrümanlara değişik kısa delay verme olanağınız olur ki bu da derin yerleştirmede çok yardımcı olur.
Nakarattan çıkarken bir vuruşluk delay tadından yinmez.

Reverb'ün yapmaya çalıştığı şey, delay'ın yapmaya çalıştığı şeyden daha zor, bu yüzden delay kullanış açısından bence daha doğal bir araç.[/u]

Mundox' Alıntı:
Nakarattan çıkarken bir vuruşluk delay tadından yinmez.

Çakal :)

Her zaman olmaz ama o. Mesela cümle sonu ünlemli bitiyorsa ve akor değişimi yoksa oraya çat diye bir 1/4 delay lokum gibi olur, ama özellikle cümle sonunda delay'in düşeceği yerde akor değişiyorsa olmaz. Delay'le gelen notalar yeni akora tansiyon notası dahi olsa kulak o değişimi reddediyor. En azından benim tecrübem o yönde.

M.

Ehhe, heryerde olmaz tabi. Ama ben sokmaya çalışırım her zaman bi iki tane. :lol:
Özellikle up-tempo agresif yapılı şarkılarda güzel gider.

Mundox' Alıntı:
Ehhe, heryerde olmaz tabi. Ama ben sokmaya çalışırım her zaman bi iki tane. :lol:
Özellikle up-tempo agresif yapılı şarkılarda güzel gider.

Bayagi zor isin o zaman valla :D
Cunku ms lari hesaplamak oldukca zamanini aliyordur.
Peki drums falan kullandiginda bu isi nasil kurguluyorsun.
Yada gitar icin ne bileyim bu aletlerin hepsine ayni tip Delay uygulamak isi daha da zorlastirmazmi?
Bu arada PT kullanicilari cok yogun lar herhalde cunku reverb konusunda daha detay'a ineriz diye dusunmustum.
Gelecek post'da bizim studyoda simdiye kadar olusturdugumuz Reverb ve delay ayarlarini paylasmak istiyorum.
doublebasse
gitar
basse
drums
vocal ets ets
gibi ensrumanlar icin olusturdugumuz library var umarim isine yarayan olur.Ben genelde sabaha dogru bos oluyorum .Bu reverb konusu icin cok zamanim oluyor yani :D :D

Sevgili detone

Mundox un yukarıda dediği gibi Protools delay zamanlarını otomatik hesaplıyor sonrası eserin ve senin ruhuna kalmış yani hesap kitap işi biryere kadar
protools un reverbleri iyi değil (dahili gelenler)software olarak Waves kullanmışsan arada çok fark var

ben tc powercore un dahili reverblerini kullanıyorum ve şimdilik başka alternatifim yok
bana göre reverb kullanımı Eq ve Volume den sonra en çok dikkat edilmesi gereken tehlikeli ve güzel şeydir.

sevgiler

Evet aynen. Reverb adamı vezir de eder rezil de.

Sevgili detone, valla reverb hakkında söyleyecek fazla bir şey ben bulamıyorum. Elinde güzel alet varsa işin daha kolay olur. Yoksa daha dikkatli olacaksın. Ben hiç factory presetlere veya onun bunun settinglerine bakmam. Her zaman sıfırdan başlarım, en doğrusu bu bence. Ne de olsa Tom Lord değiliz. :)
Reverb dönüşlerime genelde eq ve kompresör uygularım. Kulağıma en doğal geldiğinde bırakırım.

reverb

valla reverb'e bayiliyorum ben :D
bende waves ve mcdsp TC electronic'in reverblerini kullaniyorum.
Ama tecih noktasinda mcdsp e derim.
Bende bazen delay ve reverb'i kaynastirarak guzel sonuclar aliyorum.Hani biraz ondan biraz bundan guzel oluyor be
Ama en cok TCelectronic kullaniyoruz.Daha ekononomik oluyor hani :D

eger gitarlar oda mikrofonsuz, yakin mikrofonlanmissa cok az da olsa bir room reverb vermek daha dogal duyumalarini sagliyor kanimca. vokallere de bir kisa bir de daha uzun ama daha karanlik iki reverb koymak mesela yaygin bir yontemdir.

tercih edilen reverblere gelirsek, benim de cok begendigim bir software reverb yok ama mesela waves ir-1 oldukca basarili bence, bir de ik klassik studio reverb paketi de hosuma gitti. logic`de space designer kullanma firsatim oldu ayrica, oldukca basarili oldugunu dusunuyorum.

odanın reverbünü almak gayet mantıklı gözüksede bence istenilen hacmi her zaman oda mikrofonları ile yakalamak kolay değil.
ondan tc electronics 4000 reverb kullanma yoluna gidiyorum genelde.
ama bazı üflemeli enstrümanlarda DVerB de gayet iş görüyor.

vokalde hacim içinde çok az reverb vermek yeterli oluyor bence
hatta biraz slap delay vererek sesi stereo laştırdığımda reverbe çokta gerek kalmıyor gibime geliyor.
:roll:

Geri