[Eski] Dosya çeviriminde Dithering var mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mundox

QuietArt.co.nz
Kafama takılan bir mevzuyu buraya da açayım:
Diyelim 24 bit 44.1kHz bir şarkı üzerinde çalışiyoruz.
Miximizi de "bounce" yerine, başka bir kanala kaydediyoruz.
Şimdi ben bu kayıdı "export as" diyip 16 bit seçersem Pro Tools bunu çevirirken dither uyguluyor mu yoksa direk "truncate" mi ediyor?
Yoksa kayıt ederken 16 bit dither mi uygulayayım? Ama bu sefer 24 bitlik session içinde 16 bit kayıt yapıyorum nasıl olacak bu işler?
Yoksa başka bir bilgisayara mı kaydedeyim?
Denemesini ve karşılaştırmasını yapmadım henüz. Siz ne diyorsunuz?

Vedat benim bildiğim kadarıyla PT kesinlikle kendiliğinden dithering uygulamıyor. Onu ayrıca senin insert etmen gerekiyor.

Bir denemesini yapmak lazım. Gripten yatıyorum evde, yatakta laptoptan yazıyorum. Öğleden sonra kalkabilirsem gidip stüdyoda bakacağım nedir ne değildir. Bu konu benim de kafama takıldı şimdi.

M.

Geçmiş olsun. Tez iyileş.

Valla öyle benim de kafam almadı. Womb'a astım cevap yok. Gearslutz'a astım bakalım oradan ne çıkar.

Çünkü ben miksleri bounce etmiyorum direk kaydediyorum, ama kaydederken dither kullanayım mı?
Heralde ditheri koyacağız. Ama ondan sonra 16bite çevirince alttaki 8bitin içinde var mı bişeyler? Cevap bekliyoruz. :lol:

ProTools sadece bounce, audiosuit ve fade/crossfade işlemlerinde opsiyonel olarak dither sunuyor.Bunun dışında 24bit dosyaları 16bit export ederken direkt truncate ediyor.

Kayıt yaparken dither uygulamak daha mantıklı.Seviyeler dither öncesi/sonrası değişebiliyor.Bir diğer yolda kayıttan sonra audiosuit dither kullanmak.

Bunu uygularsanız 24 bitlik session içinde 16 bitlik dosya elde etmezsiniz.Sadece 16bit'e export etmeye hazır 24 bitlik dither uygulanmış bir dosyanız olur.

Başka bir bilgisayara kayıt yapmanın farklı sonuç doğuracağını sanmıyorum.

Dün gezinirken okudum,konuyla alakalı olduğunu düşünüp soruyorum.

Elimizdeki örneğin; 16 bit 44.1 kHz veriyi, en iyi convert etme yolunun,
DAW'dan direk kayıt yapan bir alete çıkarak (benim aklıma elimdeki Dat ya da Hi Dat geldi) değiştirmek olduğu yazılıyordu.

Ayrıntıları atlamış, hatırlamıyor olabilirim. Bu konuda bir bilginiz var mı?

dither

7.3.1(onceki versiyonlardada olsa gerek) de pt un sisteminden dither
secimini yapabiliyoruz sanirim. Eger sistemde ki ayarlara bir daha bakarsan bence fena olmaz.Ya RTAS olarak yada dedigim gibi sistemden dither ozelliklerini secerek kullaniliyor diye biliyorum.

Batuhan sağol ama PTools VST plug-inlerini açmıyor.

Aykut senin dediklerin gibi düşünüyorum, hatta uyguluyorum. Galiba en iyisi o.

Berkay senin dediğin şey -kusura bakma ama- bence biraz şehir efsanesi.
Zira DAT formatından kurtulduk diye halay çeken çok oldu.
:)

Kanal içinde bulunan ses dosyasýný vst kullanabilen bir hostta açýp dinleyerek doðrulayabilirsin, yani dosyanýn gerçekte kaç bit bilgi içerdiðini görebilirsin. Hani bir kerelik, dither yapýyor/yapmýyor doðrulamasý yapýlabilmesi için astým.

Evet arkadaşlar. PT 24 bitten 16'ya çevirimde dither kullanıyormuş.
Bunu değiştirmenin yolu da yokmuş. Dither'le kayit edip, kaydolmuş dosyaları başka bir programda truncate etmeyi öneriyorlar:
DUC LİNKİ

Ben de az önce elkitabını okuyordum tuvalette (ki üzücü bir durum aslında, millet normalde Playboy, Hustler, Penthouse filan okur tuvalette, ben Pro Tools manuali okuyorum) crossfade'lerde filan da opsiyonel olarak kapatılabilen ama standart olarak açık gelen dithering uyguluyormuş meret.

Her gün yeni birşey öğreniyoruz.

M.

Vedat, kusuru mu olur abi, soruyorum işte, öğrenmek için :) (Kefalsin, kusura bakma diyorsan o ayrı:D) Yalnız, DAT benim aklıma gelendi. Yazıya dahil değildi. Orjinalini bulursam tekrar ayrı bir başlıkta daha ayrıntılı soracağım. Yanlış hatırlamıyorsam bu ayki Computer Music ya da Future Music'te rastlamış olabilirim.

Bir de, hazır crossfadelerden laf açmış Mahcem, abi benim merak ettiğim (hatta şirkette tartıştığımız) bir şey daha sormak istiyorum. Ekran görüntüsü koymadan anlatacağım umarım becerebilirim.

A1 LLLLLLLLI\............
A2 ............./ILLLLLLLL

Bu çizmeye çalıştığım iki kanalda iki adet region. Birinin sonuna, diğerinin başına fade verdim.

A1 LLLLLLLLLLXLLLLLLLLLL

Bu da aynı iki regionın tek kanaldaki hali, grid modunda kare kare sayarak yukarıdaki regionların fade'e girdikleri kare sayısı kadar crossfade yaptım.

İkisinde duyulacak sonuç aynı mı olur farklı mı olur?

Ben aynı olacağını düşünüyorum, değilse nedendir?

Mahcem' Alıntı:
Ben de az önce elkitabını okuyordum tuvalette (ki üzücü bir durum aslında, millet normalde Playboy, Hustler, Penthouse filan okur tuvalette, ben Pro Tools manuali okuyorum)

M.

:lol: :lol: :lol: Benim de tuvalette manual arşivim var...

7.3.1 de Preferences e processing sayfası eklemişler
burda AudioSuite seçenekleri var
Buffer size ayarları yapılabiliniyor
ve
Use AudioSuite Dither seçimi eklemişler
Plug in ve Bit değeri seçimi yapılabiliniyor

sanırım hem import hem export ederken Dither uygulama
elimizde artık
denemek lazım :D

iyi çalışmalar

Benim bildiğim consolidate yaparken de klipler arasında crossfade yapıyor, dolayısı ile orada da default crossfade ayarları ne ise onu kullanıyor. Eğer orada "Xfade yaparken dither uygula" kutucuğu tıklanmışsa o zaman dither uygular yeni dosyayı yaratırken.

M.

Consolidate yaparken xfade yapmaz Mahcem. Sadece yapılan fadeleri render eder.
HD preference'larda "auto fade regions" diye bir seçenek var, eğer bu seçiliyse belki. Ama LE'de yok sanırım.

Geri